пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Мініатюрні книги у бібліотеці!


Людей книжкового світу, здається, не здивувати різноманітністю конфігурацій і форматів книжкових видань. Але, тим не менше, побачивши маленьку книжечку, всі мимоволі починають захоплюватися і вражатися тому, як можна було виготовити подібне диво. І, якщо книга – творіння розуму і рук людських, продукт еволюції людського розуму – це чудо, то маленька книга – подвійне чудо. Свідченням цього є численні колекції мініатюрних книг, поширені по всьому світу, які наочно демонструють майстерність та вміння творців книжкової краси.
Треба додати, що міні-книги не пристосовані для повсякчасного використання. В першу чергу ми їх розглядаємо як суто колекційні видання, як рукотворне диво, як продукт людської винахідливості, як шедеври поліграфічного мистецтва. 
Фонд Волинської державної обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки містить книжкові колекції, що є гордістю бібліотеки – мініатюрних видань, книг з автографами авторів, української діаспори. Зокрема у відділі краєзнавчої роботи  значну частину займає колекція мініатюрних книг українського поета Василя Простопчука.





Поет захоплювався і колекціонував міні-книги. Тому не випадково, що саме Василь Простопчук є автором найменшої книжечки в Україні, яка була в продажу, — «Що у ста на устах». Книга має 32 сторінки розміром 2,8 х 2,0 сантиметри. Виготовлена у 2003 році у видавництві «Волинська обласна друкарня» накладом 100 примірників.


Біографічна довідка:
Народився Простопчук Василь Васильович 19 листопада 1952 року в селі Поповичі Ковельського району на Волині.
У 1975 році закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.
Працював кореспондентом, заввідділу молодіжної газети. З 17 вересня 1979 року (тобто уже понад 35 років) Василь Простопчук — головний редактор волинського тижневика «Віче». Це найбільший безперервний стаж серед головних редакторів усіх українських газет.
Василь Простопчук — автор багатьох ліричних, гумористичних і дитячих книг. Як поет, він заявив про себе хоч і пізно, але досить зріло. Його ніжна інтимна лірика, його влучне сатиричне слово свідчать про не пересічність таланту. Це поет-лірик, поет-сатирик, поет-пісняр.
Захоплювася і колекціонував міні-книги.
Він — автор близько 30 поетичних, сатиричних і дитячих книг.
2 жовтня 2019 року Василь Простопчук помер на Волині в місті Луцьк.

Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...