середу, 17 червня 2020 р.

Унікальна особистість, мудрий керівник # наші ювіляри!🎈🎈

🎈19 ЧЕРВНЯ

65 років від дня народження Л. А. Стасюк (1955) – директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, заслуженого працівника культури України 



Унікальність свого багатогранного «Я» Людмила Антонівна Стасюк реалізовує самовідданою та успішною працею у царині культури, передовсім – у бібліотечній сфері. Вона, Особистість із великої літери і водночас надзвичайно скромна, глибоко духовна людина, талант умілого керівника, справжнього патріота доводить конкретикою щоденних діянь. Особливо переконливо ці риси Людмили Антонівни виявилися у головній книгозбірні Волині – найпотужнішій загальнодоступній бібліотеці регіону, провідному соціокультурному, інформаційному закладі, головному методичному центрі для бібліотек області. Тут вона, свого часу розпочавши професійну біографію, уже 19 років обіймає посаду директора перетворивши більшість колективу в команду подвижників-однодумців. 
Життєпис Л. А. Стасюк – у контексті буття історичної Волині. Народилася вона 1955 року в селищі міського типу Демидівка, що у Рівненській області. Впродовж 1962–1972 років навчалася у місцевій середній школі. Захоплення художньою літературою, любов до книги привели її до Київського державного інституту культури. Завершивши 1976 року навчання у цьому виші, Людмила Антонівна отримала направлення до Волинської обласної універсальної бібліотеки, де почала працювати на посаді бібліотекаря відділу читальних залів. І фактично відразу, будучи  обізнаною, відповідальною, надзвичайно самовимогливою, принциповою, а водночас невимушено-щирою у комунікації, стала своєю як для колег по праці, так і читацького загалу. Тож, працюючи у згадуваній книгозбірні понад тринадцять років, закономірно досягла кар’єрного росту - очолила науково-методичний відділ.
1989-го в адміністрації звернулии увагу на високу результативність праці, професійний підхід і наполегливість, аналітичне мислення, організаторські задатки Л. А. Стасюк - її призначено старшим інспектором по бібліотеках обласного управління культури. Цей період, будучи по-своєму нелегким іспитом, виявився етапним у подальшому професійному зростанні та розвитку ділових якостей Людмили Антонівни. 
Набутий досвід став запорукою подальшої ефективної праці, коли Л. А. Стасюк протягом  1996 –1999 років очолювала Волинську обласну бібліотеку для дітей. Відтак вона вдячно згадуватиме період діяльності на посаді директора цієї книгозбірні як свято спілкування з найменшим читачем, де була свідком його особливого пізнання світу через хорошу книгу, яку зазвичай нерідко (і найчастіше!) сама ж рекомендувала прочитати.
1999 року Людмила Стасюк повертається до книгозбірні, де розпочала свою професійну біографію. А 2001 року, зважаючи на прохання працівників обласної наукової бібліотеки, її призначено  директором цього закладу. 
Можна у доброму розумінні подивовуватися, якими нерідко неймовірними зусиллями вдалося Людмилі Антонівні разом із колегами (їх за працелюбність і зважаючи на ім’я, присвоєне закладу ще у 1991-му, називають «пчілками») домогтися подальшого зростання потенціалу бібліотеки. Нині очолювана  нею  книгозбірня з 80-річною історією (має фонд, шо нараховує понад 804 тисячі примірників), –  найпотужніша в області загальнодоступна бібліотека, провідний просвітницький, культурний, науково-інформаційний центр області, науково-методичний центр для бібліотек Волині. На сьогодні її послугами користується понад 35 тисяч читачів обласного центру та Волинської області, які знаходять у стінах бібліотеки інтелектуальну поживу, можливість навчання та спілкування в різноманітних осередках, створених за сприяння Посольства США в Україні, фундації Білла і Мелінди Гейтс, в співпраці з громадськими організаціями Луцька. У книгозбірні продовжують роботу центр європейської інформації, інформаційний центр «Вікно в Америку», інтернет-центр. Спільно з ГО «Інститут волонтерства та громадського розвитку» реалізується проект «Місто різних – місто рівних» (за підтримки Міжнародної організації з міграції та агентства ООН з питань міграції”). На базі бібліотеки розгорнута робота ГО «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих».
Свідчення зростаючого наукового потенціалу головної книгозбірні області - щорічна підготовка «Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині», біобібліографічних видань, присвячених систематизації доробку видатних земляків (зокрема Петра Маха, Мирослава Стефанишина, Василя Слапчука, Йосипа Струцюка, Івана Корсака, Володимира Рожка, Богдана Колоска, Наталії Пушкар), проведення наукових конференцій. Так, у рамках відзначення 170-річчя від дня народження Олени Пчілки спільно з Волинським краєзнавчим музеєм 25–26 червня 2019 року проведено наукову конференцію «Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури». 
Людмила Стасюк завше принципова, з чіткою громадянською позицією. Під її керівництвом Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки стала  визнаним майданчиком гуртування громади Луцька та Волині навколо важливих питань. Про це свідчить суспільний резонанс таких заходів, як історична година «Моя соборна Україна знов зустрічає новий день», краєзнавчі години, присвячені пам’яті видатних луцьких діячів Кохів, Тимошенків, Певних, щорічне поетичне свято «Читаємо Шевченка разом», презентація колекції книг відомого мистецтвознавця Галини Стельмащук, вечори пам’яті видатних краян. З 2002 року бібліотека (єдина в державі!) проводить за підтримки обласної влади літературний конкурс «Неповторність», який відкрив для України ряд яскравих молодих поетів і прозаїків переможцям якого надається сприяння в виданні дебютних збірок.
За директорування Людмили Стасюк триває модернізація книгозбірні. 19 липня 2019 року завершено процедуру ліквідації юридичної особи – обласної наукової медичної бібліотеки шляхом приєднання. Зареєстровано новий статут Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Відтепер у структурі бібліотеки – відділ наукової медичної літератури. Книгозбірня  надає методичну і практичну допомогу, організовує навчання бібліотекарів 51 територіальної громади Волині. На базі регіонального тренінгового центру при бібліотеці здійснюється масштабна робота з навчання основам електронної грамотності, пошуку місць праці. Діють очна приймальня з надання первинної правової допомоги жителям Головного управління юстиції у Волинській області та віртуальна – для жителів віддалених громад області.
Завдяки здатності Л. А. Стасюк гуртувати колектив, працювати системно та на перспективу, віднаходити інноваційні орієнтири книгозбірня нарощує свій потенціал, відбувається автоматизація виробничих процесів, триває процес формування електронний каталогу. Комунікабельна, відкрита до спілкування директор  зуміла трансформувати бібліотеку в культурний осередок, де постійно проходять художні виставки, літературні вечори, презентації, зустрічі з непересічними особистостями, творчою молоддю, зібрання культурно-мистецьких товариств. Людмила Антонівна також активно працює над нарощенням інтелектуального потенціалу бібліотек області, вдосконаленням  бібліотечного обслуговування і перетворенням книгозбірень в освітні та культурно-інформаційні осередки громад.
Водночас Л. А. Стасюк не обмежується суто посадовими обов’язками. Вона - член ради з питань видавничої справи, журі конкурсів «Світ волинської книги» та молодих літераторів, комітету з присудження обласних мистецьких премій. Сумлінна праця Людмили Антонівни і вагомий внесок в розвиток бібліотечної справи відзначені численними нагородами: значком Міністерства культури СРСР і ЦК профспілки працівників культури «За відмінну роботу» (1990), цінним подарунком Президента України з нагоди 10-ї річниці Незалежності України (2001), Почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За багаторічну плідну працю в галузі культури» (2005). У 2011 році вона удостоєна звання «Заслужений працівник культури України». Та найвищою нагородою для Людмили Антонівни Стасюк залишається вдячність колег і читачів, можливість, очолюючи головну книгозбірню Волині, працювати для подальшого поступу краю – одного з історичних, культурницьких, духовних форпостів України.
Віктор Вербич

Література:
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек : Указ Президента України від 30 верес. 2011 р. № 957/2011 // Офіційний вісник Президента України. – 2011. – № 28. – С. 1098.
Про присвоєння звання «Заслужений працівник культури України» Стасюк Л. А.

***
Євтушок Є. Науково-дослідна робота Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки  / Є. Євтушок // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Бібліотеки – осередки культури, освіти, науки: шлях довжиною у 75 років : матеріали LIV Волин. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч 75-річчю від дня заснування Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, 28 трав. 2015 р. – Луцьк, 2015. – Вип. 54. – С. 48–51.
Кушнерик О. Популяризація життя і діяльності Олени Пчілки, Лесі Українки та родини Косачів-Драгоманових в книгозбірнях області / О. Кушнерик // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури : матеріали V Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 165-річчю від дня народж. Олени Пчілки та 65-річчю з часу створення Колодяжен. літ.-меморіал. музею Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині, 26–27 черв. 2014 р. – Луцьк, 2014. – Вип. 51. – С. 231–235. 
Пахолок З. О. Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки. Визначні події історії Волині у датах і персоналіях / З. О. Пахолок // Пахолок З. О. Луцька homo візія : іст.-краєзн. нариси / З. О. Пахолок. – Луцьк, 2019. – С. 158–162. 
Бондар Л. Найбільша бібліотека Волині відсвяткувала ювілей / Л. Бондар // Хроніки Любарта. – 2015. – 11 черв. – С. 7.
Вербич В. Усі книги лучанина – в бібліотеці Конгресу США / В. Вербич // Луцьк. замок. – 2014. – 16 січ. – С. 13.
Лівіцька О. 500 тисяч книг… під землею / О. Лівіцька // Волин. газ. – 2015. – 3 груд. – С. 7. 
Мельник В. «Попри бурхливу комп’ютеризацію, люди завжди читатимуть книжки» / В. Мельник // Уряд. кур’єр. – 2014. – 1 жовт. – С. 18.
Рибачук Н. Мудрий керівник, наставник, учитель / Н. Рибачук // Бібліотечна планета. – 2015. – № 2. – С. 39.
Штинько В. Храм книги скликає друзів / В. Штинько // Волинь-нова. – 2015. – 18 черв. – С. 16.

***
Ксендзук Е. 19 червня 50 років від дня народження Л. А. Стасюк (1955) – директора Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки / Е. Ксендзук // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2005 рік / Упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред. Е. С. Ксендзук. – Луцьк, 2004. – С. 81–82.
Рибачук Н. 19 червня 60 років від дня народження Л. А. Стасюк (1955) –директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, заслуженого працівника культури України / Н. Рибачук // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2015 рік / Упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2014. – С. 104–108.

***
Людмила Стасюк, директор Волинської державної обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки [Електронний ресурс] // День : сайт. – Режим доступу : http://incognita.day.kyiv.ua/lyudmila-stasyuk.html. – Назва з екрану.
Про призначення Стасюк Л. А. на посаду директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки [Електронний ресурс] // Сайт Волинської обласної ради : сайт. – Режим доступу : http://volynrada.gov.ua/session/15/34. – Назва з екрану.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...