середу, 15 квітня 2020 р.

Великодня писанка!


Напевно, кожна людина хоч раз у своєму житті намагалась зробити писанку власноруч. Хтось просто опускав яйця у фарбу, чи наклеював наліпки, а комусь вистачало наснаги та терпіння виготовити справжній шедевр – розмалювати писачком.



Що означають знаки та символи на яйцях, які види розписаних яєць – крашанка, дряпанка, крапанка, які кольори писанок, які знаки та символи використовують? 








На Волині писанку зазвичай ділять на кілька парних полів, на яких малюють вітрячки, грабельки або спіральки. Тут розповсюджене поєднання рослинних та геометричних мотивів. Дуже часто зустрічаються символи родючості, землі та води, а саме трикутнички та решіточки, хвилясті лінії. Фон писанки зазвичай вишневий або зелений, а малюнок наноситься жовтими, оранжевими, червоними, білими, рожевими чи бузковими барвами.





До вашої уваги майстер-клас Віри КОНСЬКОЇ, викладача Луцької художньої школи, члена Волинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України., в рамках проекту БРИЛА



Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...