суботу, 18 квітня 2020 р.

Щиро вітаємо знаного земляка з ЮВІЛЕЄМ! З Великоднем!

19 КВІТНЯ

80 років від дня народження Б. В. Колоска (1940) –українського архітектора



Богдан Віталійович Колосок – український архітектор, історик, краєзнавець, пам’яткознавець народився 19 квітня 1940 року в Луцьку. З дитинства у нього виявилось зацікавлення пам’ятками старовини.
У 1957 році після закінчення зі срібною медаллю Луцької СШ № 1 він вступає на архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту. Б. В. Колосок – людина енциклопедичних знань. Його професійна зацікавленість стосується пам’яток архітектури та історії. Він постійно працював над підвищенням свого фахового і освітнього рівня. У 1969 році закінчив Всесоюзні курси підвищення кваліфікації з містобудування при Московському архітектурному інституті. У 1970–1973 роках навчався в аспірантурі Науково-дослідного інституту теорії, історії та перспективних проблем радянської архітектури в м. Києві; у 1975–1977 в Народному університеті правових знань в м. Києві. Вивчав іноземні мови – у 1967 році закінчив курси англійської мови, а в 1977 – німецької.
Свою трудову діяльність Богдан Колосок розпочав ще навчаючись у ВУЗі – у 1962 році на посаді архітектора Волинського міжколгосппроекту. Впродовж 1963–1970 років працював архітектором, головним архітектором проектів Волинської філії ДІПРОМІСТ у Луцьку. Серед його робіт – планування кварталів і парків міст Волині, проекти їх детальних розпланувань, реконструкція однієї з ділянок Театральної площі. За його пропозицією вулиця Лесі Українки в Луцьку стала пішохідною. У 1968–1969 роках за участі Богдана Колоска як головного архітектора (співавтори: Р. Г. Метельницький, Л. П. Санжаров) було розроблено проект Луцького державного історико-культурного заповідника, який під час його захисту у Києві в 1970 році був прийнятий та отримав високу оцінку. Б. Колосок згадував: «По суті, проектування Луцького історико-архітектурного заповідника розпочалося освоєння мною методики наукових досліджень і налагодження стосунків з науковцями причетними до охорони культурної спадщини…».
У 1970 році Б. В. Колосок переїжджає до Києва. Навчається в аспірантурі, захищає кандидатську дисертацію «Містобудівна спадщина Луцька (розвиток древнього міста та проблема спадковості)», в якій розробив концепцію спадкового розвитку міста як однієї з умов збереження культурної спадщини. Матеріали дисертації були використані під час проектування генеральних планів Луцька, Володимира-Волинського, Полтави, Херсона, Бендер, Тирасполя, Ізмаїла та низки інших населених пунктів, щодо яких ним проведені передпроектні дослідження з визначенням історико-культурного потенціалу, розпланування і забудови, розробки історико-архітектурних опорних планів і зон охорони пам'яток.
У кінці 1970-х – 1980-х роках Б. В. Колосок працював на різних посадах у науково-дослідних і проектних інституціях Києва, зокрема, в Науково-дослідному інституті теорії, історії і перспективних проблем радянської архітектури (КиївНДІТІ), КиївНДІТІ-КиївНДІТІАМ. З метою виявлення об'єктів історико-культурної спадщини та розробки заходів для їх збереження науковець обстежив десятки населених пунктів України і Молдови. Склав численну фототеку забудови та визначних місць України, Молдови, багатьох країн Європи та Азії. Для забезпечення наукових досліджень зібрав матеріали з архівів України, країн Прибалтики, Російської Федерації, Польщі, Італії..Б. В. Колосок є головним архітектором проектів, автором і співавтором майже 30 архітектурно-містобудівних проектів планування, забудови та благоустрою поселень Казахстану й України.
Кандидат архітектури Богдан Колосок зробив значний внесок у теорію, історію архітектури та містобудування, розробку державних будівельних норм, термінологію, охорону культурної спадщини, краєзнавство, біографістику. Підготував для публікації близько 480 наукових праць загальним обсягом понад 670 др. арк., з них понад 220 – опубліковано, серед них: 9 книжок («Луцьк – пам’ятка архітектури та містобудування: історико-архітектурний нарис»; «Римо-католицькі святині Луцька»; «Православні святині Луцька»; «Ecclesia cathedralis Luceoriensis – Кафедральні споруди Луцька: Історико-архітектурне дослідження Malinowski»; «Zarys dziejów diecezji Łuckiej oraz katedry św. Piotra i Pawła w Łucku; «Луцький історико-культурний заповідник»; «Луцьк: Історико-архітектурний нарис».
Упродовж багатьох років Б. П. Колосок активно співпрацює з Українським товариством охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК). У 1982–1983 роках – він заступник голови правління УТОПІК. У 1992–2015 роках – вчений секретар, завідувач сектору, Центру пам'яткознавства НАН України та УТОПІК.
Богдан Колосок активно займається громадською роботою. Він – член Спілки архітекторів України (з 1968 р.), член Республіканської асоціації країнознавців (з 1990 р.), дійсний член Українського комітету ICOMOS (з 1994 р.), член Національної спілки краєзнавців України (з 2009 р.); член спеціалізованої вченої ради К 26.252.01 Центру пам'яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам'яток історії та культури з часу її заснування; неодноразово обирався до керівних і дорадчих державних, громадських органів; з 1967 року – керівник Київської міської секції охорони пам'яток архітектури і член Правління Київського міського відділення УТОПІК; з 1977 – член Науково-методичної ради Музею народної архітектури та побуту України, член ряду експертних комісій.
Б. В. Колосок має ряд державних відзнак, зокрема він нагороджений медаллю «В память 1500-летия Киева», медаллю «Ветеран труда», Почесними грамотами Держбуду України (2003–2006 рр.), подякою міського голови Києва О. Омельченка за вагомий особистий внесок у справу збереження історичної та архітектурної спадщини, багаторічну сумлінну працю (2004 р.), Почесною грамотою Міністерства культури України за вагомий особистий внесок у збереження культурної спадщини України та високий професіоналізм (2016 р.), Грамотами Президії Правління Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і бюро Волинського обласного відділення Спілки журналістів УРСР, Спілки краєзнавців України, Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара, Музею народної архітектури та побуту України. Він отримував неодноразові подяки УТОПІК за багаторічну самовіддану діяльність та високу громадянську позицію у справі охорони культурної спадщини України. 
Богдан Колосок – лауреат архітектурної премії імені Леоніда Маслова (1999 р.) за самовіддану пам'яткоохоронну працю в галузі архітектури, сприяння збереженню і пропаганду архітектурного надбання Волині та особистий творчий внесок в національну скарбницю культури) та обласної премії в галузі літератури, культури і мистецтва у номінації імені Олександра Цинкаловського (2011 р.) за вагомий внесок у дослідження, вивчення і популяризацію історико-культурної спадщини Волині. Як архітектор він отримав перші премії за проекти: «Добудова кінотеатру «Батьківщина» (Луцьк, 1964 р.), «Картинна галерея обласного краєзнавчого музею в старій частині Луцька» (1968 р.); другі премії за проекти: «Реконструкція Будинку культури в Луцьку» (1964 р.), «Пам'ятник борцям за радянську владу в Центральному парку культури і відпочинку Луцька» (1966 р.).
Євгенія Ковальчук

Література:
Колосок Б. В. Луцьк : арх.-іст. нарис / Б. В. Колосок, Р. Г. Метельницький – Київ : Будівельник, 1990. – 192 с. : іл.
Колосок Б. В. Луцьк – пам'ятка архітектури та містобудування : іст.-краєзн. нарис / Б. В. Колосок. – Луцьк : Твердиня, 2012. – 124 с
Колосок Б. В. Луцький історико-культурний заповідник : арх.-іст. нарис / Б. В. Колосок, А. М. Якубюк. – Київ : Будівельник, 1987. – 65 с. : іл.
Колосок Б. В. Православні святині Луцька / Б. В. Колосок. – Київ : Техніка, 2003. – 292 с. : іл.
Колосок Б. В. Римо-католицькі святині Луцька / Б. В. Колосок. – Київ : Техніка, 2004. – 224 с. : іл.
Колосок Б. Анатолій Дублянський: листи про віхи життя / Б. Колосок // Волинський музей: історія і сучасність : матеріали V Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 23-й річниці Незалежності України та 85-й річниці створення Волин. краєзн. музею, м. Луцьк, 16 трав. 2014 р. / упоряд А. Силюк. – Луцьк, 2014. – Вип. 5. – С. 255–260. 
Колосок Б. Доля луцького вірменського костьолу Святого Степана / Б. Колосок // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Луцьк в історії Волині та України : матеріали XXХV Міжнар. іст.-краєзн. наук. конф., 15–17 верес. 2010 р. : наук. зб. / Вол. краєзн. музей. – Луцьк, 2010. – Вип. 35. – С. 142–161. 
Колосок Б. Зустрічі з Олександром Цинкаловським / Б. Колосок // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб ЛДІКЗ. – Луцьк, 2014. – Вип. X : матеріали X ювілейної наук.-конф. "Любартівські читання" присвяч. 585-й річниці з'їзду європейських монархів у Луцьку, м. Луцьк, 22–23 трав. 2014 р. – Луцьк, 2014. –– С. 328–345.
Колосок Б. Луцькі мости кінця ХVIII – початку ХХ століть  / Б. Колосок // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Луцьк в історії Волині та України : матеріали XXХV Міжнар. іст.-краєзн. наук. конф., 15–17 верес. 2010 р. : наук. зб. / Волин. краєзн. музей. – Луцьк, 2010. – Вип. 35. – С. 222–247. 
Колосок Б. Мій шлях до крісла заступника голови УТОПІК / Б. Колосок // Волинський музейний вісник : наук. зб. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2018. – Вип. 9. – С. 30–38. 
Колосок Б.  Про 70-річний ювілей  / Б. Колосок // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в історії України та Волині : матеріали 50 Всеукр. наук.-іст. конф. присвяч. 22-й річниці Незалежності України і 495-річчю надання Ковелю Магдебурзького права / упоряд. А. Силюк. – Ковель, 2013. – С. 421–426. 
Колосок Б. Про "таємниці" розташування у Луцьку Миколаївського храму і кляштору боніфатів  / Б. Колосок // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. ЛДІКЗ. – Луцьк, 2013. – Вип. IX : матеріали наук. конф. "Любартівські читання". – С. 157–167. 
Колосок Б. В. Рожко і нова монографія / Б. Колосок // Волинський музейний вісник : наук. зб. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2018. – Вип. 9. – С. 367–370. 
Колосок Б. Суть термінів "пам'ятка містобудування" і "пам'ятка архітектури" / Б. Колосок // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. / Держ. іст.-культ. заповідник у м. Луцьку. – Луцьк, 2015. – Вип. XI – С. 343–380.
Колосок Б. Творчий шлях Р. Г. Метельницького : (до біогр. арх., худож. і науковця) / Б. Колосок // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб ЛДІКЗ. – Луцьк, 2011. – Вип. VII. – С. 505–527.
Колосок Б.  Ю. І. Крашевський на Волині і в Коломиї  / Б. Колосок // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Юзеф Ігнацій Крашевський і Волинь : матеріали XLIII Волин. обл. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 200-річчю від дня народж., 175-річчю переїзду на Волинь та 125-річчю від дня смерті відом. пол. письменника Юзефа Ігнація Крашевського. – Луцьк, 2012. – Вип. 43. – С. 9–20. 

***
Бірюліна О. Вежа Луцького окольного замку, або про дім Пузини і дім Фальчевського / О. Бірюліна // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. / Держ. іст.-культ. заповідник у м. Луцьку. – Луцьк, 2017. – Вип. XIII. – С. 248–260.
Троневич П. Богдан Колосок – визначний дослідник містобудівної спадщини Луцька  / П.  Троневич // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. ЛДІКЗ. – Луцьк, 2010. – Вип. VI. – С.  376–379. 
Троневич П.  Локалізація та проблеми збереження Окольного замку в Луцьку / П. Троневич // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. ЛДІКЗ. – Луцьк, 2013. – Вип. IX : матеріали наук. конф. "Любартівські читання". – С. 248–256.

***
Богдан Віталійович Колосок : біобібліогр. покажч. / Упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; Волин. краєзн. музей ; упоряд. А. А. Понагайба ; ред. Е. С. Ксендзук. – Луцьк, 2010. – 64 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Григорій Васильович Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині

  Відомий археолог, краєзнавець, дослідник історії Волині Григорій Васильович Охріменко народився 26 квітня 1950 р. в м. Прилуки Чернігівськ...