середу, 14 вересня 2022 р.

Луцьк на картинах художників

Луцьк овіяний легендами. Місто, яке задумали як своєрідну столицю європейської держави, й по-сьогодні приковує пильну увагу істориків та державних мужів. Та найбільше його люблять художники та поети. Вони оспівали незвичайну красу, героїчне минуле, сьогочасся цієї столиці столиць, і, власне, вже самі стали часточкою захоплюючого луцького міфу.

Значний доробок у пейзажній тематиці 60–70 рр. з видами на Луцьк створив художник Карел Якубек. Цей митець представляє на Волині закарпатську художню школу. Для його живопису характерні широка палітра письма, надзвичайно співуча колоритність, світлі теплі тони. Він віднаходив такі куточки старого Луцька, на які рідко звертали увагу інші митці. Власне, таких робіт ніхто і не створював. Ось широке панорамне полотно з видом весняної повені, ось уже втрачений вигляд колишньої вулиці Радянської, пори року. Надзвичайно привабливі «Похмурий день» 1968 р., «Весняна повінь у Луцьку» 1969 р., «В парку імені Лесі Українки» 1970 р.


Високою майстерністю позначені ліричні пейзажі Тетяни Галькун. Вона сприймає Луцьк через природу, мальовничі куточки луцьких парків та сквериків.

Пейзаж, де центральне місце займає вид Луцького замку, характерний для робіт Леоніда Литвина. Цей митець, мов хронікер, літописець нашого міста – малює його щоднини. Має тисячі замальовок, рисунків, картин. З етюдником і фарбами його можна зустріти у наймальовничіших куточках древнього Луцька.

Надзвичайно багату «міську» спадщину залишив по собі Олександр Валента. Його полотна на тему міста виконані в різних техніках, стали сьогодні раритетом, презентують наше місто в багатьох країнах світу, користуються надзвичайною популярністю.



Вболіваннями за рідний край позначені роботи Володимира Жупанюка. У нього надзвичайно багато пейзажних творів. «Святий Миколай – покровитель Луцька» – дуже характерне полотно для його творчості останніх років.



Надзвичайно багато і плідно у царині графіки працює Іван Бойко. Його роботи дуже правдиві і точні, позначені знанням історії і архітектурної традиції.



Історичну тематику Луцька розпрацьовує Олександр Дишко. Його масштабні полотна можна зустріти у приміщенні Луцького історико-культурного заповідника. Князівська доба, часи Київської Русі, козаччина, гетьманщина, здається, повністю заполонили уяву цього талановитого майстра монументального живопису. Хоч він цікавий також своїм ретроспективним поглядом на сучасність, навіть у майбутнє нашого міста.



Цікава серія ліноритів Леоніда Хведчука. Власне, Луцьк багато хто з вісімдесятників упізнавав саме через знайомство з його виразними та надзвичайно образними графічними роботами, видрукуваними на поштівках.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...