суботу, 10 вересня 2022 р.

"В країні блакитних дощів і осінніх соняхів"... Анатолія МАХОНЮКА

Анатолій Махонюк! Він був з нами – дощем, він був з нами – сонцем, він був з нами –  квітами … летів білою птахою!

Його душа з нами… розпускається Словом! Слово митця – магічна таїна  виявлення художньої реальності.

За рядками самого поета:

«Потрапив до в’язниці слова. Пожиттєво. Не каюсь».

До 60-річчя від дня народження Анатолія Махонюка – українського письменника, знаного волинянина у відділі краєзнавчої роботи функціонує книжкова виставка «ПОЕТИНИЙ САД АНАТОЛІЯ МАХОНЮКА».             

Не можна не згадати публікацію у газеті «Волинь-нова» від 14 червня 2016 року «Не у всіх є сорокаліття, але у кожного є сороковий день»., автором якої була Валентина Михальська, художниця, лауреат премії ім. Степана Сачука

«Чи ж думала я, що буду писати лист-спомин про тебе, друже мій? Болем наповнене серце, але «Сльоза дороги не питає». Спогади вертають у минуле. Там ти ще усміхнений, бадьорий, готовий до боротьби. 

Довідково:

Відомий волинський поет Махонюк Анатолій Петрович народився 10 вересня 1962 року у селі Чевель Старовижівського району Волинської області. У родині було четверо дітей, які від народження були здоровими, але потім страшна хвороба – дистрофія м’язів, прив'язала усіх до інвалідного візка. Батькам було дуже важко сприйняти таку нелегку долю, яка випала на їхню родину. Та попри всі труднощі вони огорнули великою любов’ю і турботою своїх дітей, а також приклали всі зусилля, щоб їхні талановиті нащадки досягли мистецьких висот: доньки Галина і Світлана стали унікальними вишивальницями, а син – поетом. Саме батьки в подальшому житті допомагали Анатолію видавати книги, а донькам – влаштовувати виставки рушників, сприяли поїздкам дітей на відкриття мистецьких заходів.

Анатолій мав інвалідність 1-ї групи з дитинства. У 12 років київські лікарі констатували, що він ніколи уже не зможе ходити. За станом здоров’я хлопчик навчався у спеціалізованих школах-інтернатах у місті Знам’янка Кіровоградської області та місті Борислав Львівської області (1977–1979 рр.).

У Бориславі на світ з’явились перші вірші Анатолія. Любов і туга за рідним краєм стали поштовхом до їх написання. Вчителька Толика надіслала його вірш в літературну студію «Лесин кадуб», якою керував Василь Гей. Саме цей поет дуже підтримав і оцінив талант молодого початківця. З цього почалося його літературне життя. Важка хвороба відібрала можливіть ходити, але хлопчина не зламався, знаходив сенс у кожному дні, щоб творити.

Згодом родина Махонюків отримала помешкання в селі Овадне Володимир-Волинського району, де  у 1981 році Анатолій здобув середню освіту в заочній школі.

З-під пера цієї мужньої й талановитої людини народилися поетичні збірки «Благословення» (1992), «Дощу мелодія блакитна» (1998), «Осінній сонях» (2002), «Колекціонер календарних листків» (2005), «Допоки бачу тінь свою» (2007), «П’ять кольорів тіні» (2012), «Зірка пливе до світанку» (2017) та книги для дітей «Гороскоп для Мурка» (2007), «Казка про джмелика-мандрівника» (2011), «Книжка не про мишку» (2015).

Вірші поет друкував у районній та обласній газетах, в альманасі «Світязь» Волинської обласної організації спілки письменників.

У своїх творах Анатолій Петрович намагався якомога повніше подати сюжет, розкрити ідею та персонажів. Махонюк зображав сучасну людину, яка важким шляхом, але впевнено крокує у майбутнє. Як досвідчений психолог він змальовує мрії, думки, духовний набуток свого героя.

За свою багатогранну творчість митець був відзначений стипендією премії імені Галшки Гулевичівни Волинського фонду культури  у 1993 році. У 1994 році став лауреатом премії «Надія».

З 2003 року Махонюк А. П. був членом НСПУ.

Талановитий поет нагороджений дипломом за кращу книгу в номінації «Література для дітей» (2011).

 Усе своє творче життя Анатолій Петрович дарував цікаві, наповнені життєвою мудрістю, поетичні рядки, які ластівками розлетілись по всьому світу. Його поезія захоплює нас своєю самобутністю, щирістю, довершеністю, змістовністю.

Махонюк в інтерв’ю для першого інформаційного агентства «Волинські новини» зауважив, що «в теперішні часи, коли Україна на східному фронті бореться із ворогом, дорослому ще потрібно заслужити право розмовляти з Україною на високих струнах душі. Краще це роблять діти, бо саме на дитячі листи і малюнки чекають там, де життя зі смертю розмовляє тет-а-тет».

На 53-му році життя зупинилося серце поета. Помер 4 травня 2016 року в селі Овадне Володимир-Волинського району.

У 2017 році у видавництві «Надстир’я» була видана посмертна збірка верлібрів Анатолія Махонюка «Зірка пливе до світанку», упорядницями якої були його сестра Галина та Марія Нагурнік, а головною редакторкою – директорка видавництва «Надстир’я» Світлана Політило.

Ланшина Л. 10 вересня 60 років від дня народження А. П. Махонюка (1962–2016) – українського письменника / Л. Ланшина // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2022 рік / Волин. обл. рада ; Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : Терези, 2021. – С. 173–177.

Творчість волинського поета Анатолія Махонюка пройнята любов'ю до всього людяного, відбиває мрії і помисли, духовний набуток сучасної людини, котра важким шляхом, але впевнено йде в майбутнє. Його поезія манить і захоплює нас своєю самобутністю, щирістю, довершеністю, змістовністю. Його доробок – то істинне джерело пізнання та натхнення, що гідно виховує і навчає нас.

Найкращим спомином про Анатолія Махонюка є читання його творів.

 

Література:                   

Вишивана доля : [альбом] / авт. віршів: А. П. Махонюк, Л. Махонюк ; фото В. Чухрай. – Луцьк : Надстир’я, 2019. – 48 с.

Махонюк А. Благословення : поезії /А. Махонюк. – Луцьк : Надстир’я, 1992. – 27 с.

Махонюк А. Гороскоп для Мурка : поезії для дітей / А. Махонюк. – Луцьк : Твердиня, 2007. – 24 с.

Махонюк А. Дощу мелодія блакитна : поезії / А. Махонюк. – Луцьк : Надстир’я, 1998. – 100 с.

Махонюк А. Казка про джелика-мандрівника / А. Махонюк. – Луцьк : Надстир’я, 2011. – 24 с.

Махонюк А. Колекціонер календарних листків : поезії / А. Махонюк. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2005. – 230 с.

Махонюк А. Осінній сонях : поезії / А. Махонюк. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2002. – 60 с.

Махонюк А. П. Зірка пливе до світанку : поезії / А. П. Махонюк. – Луцьк : Надстир'я, 2017. – 205 с.

Махонюк А.П. Допоки бачу тінь свою : поезія / А.П. Махонюк. – Луцьк : Твердиня, 2007. – 84с.

Махонюк А.П. П'ять кольорів тіні : поезії / А. П. Махонюк. – Луцьк : Надстир'я, 2012. – 126.

Махонюк А. Абетка душі : (уривок) / А. Махонюк // Гравітація взаємності : антол. сучас. укр. поезії / пер. на пол., упоряд. О. В. Криштальська ; ред., післямов. З. В. Фрончек. – Луцьк, 2013. – С. 454–457.

Махонюк А. Всупереч і завдяки : письменник про себе / А. Махонюк // Волинь літературна : наші сучасники : зб. матеріалів про письменників Волині, членів Нац. Спілки письменників України. – Луцьк, 2010. – С. 210–221.

Махонюк А. «І в сонця дві правди» : вірші / А. Махонюк // Світязь : альм. Волин. обл. орг. Нац. спілки письменників України / ред.-упоряд. О. Л. Ляснюк. – Луцьк, 2017. – С. 30–34.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...