суботу, 20 лютого 2021 р.

Волинська кров на вівтарі свободи


Пам’яті небесної сотні

Двадцятого лютого. В Києві ніч.

Майдан Незалежності в центрі столиці.

Серця у повсталих, як полум’я свіч,

А поруч в пітьмі зачаїлись убивці.

Кривавий туман опустивсь на Майдан.

Заграви пожеж. Чорні привиди смерті.

А снайпер стріляв і людей убивав,

Цілявся у свічку, що сяяла в серці.

О снайпере, брате! Спинись! Не стріляй!

Цим хлопцям ще жити, радіти й кохати.

У лави повсталих скоріше ставай,

Щоб край наш від скверни і зла врятувати.

Та деспота-ката злочинна рука

Веліла вбивати усіх без пощади,

Від куль обірвалось життя юнака.

Свята його кров залила барикади.

Розквітнуть каштани – не висохне кров,

Не висохнуть в матері сльози скорботні…

Вам шана і слава, і вічна любов,

Герої Небесної сотні!

 Тетяна Байда

20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Волиняни активно брали участь у Революції Гідності вже з перших днів. Тож згадаймо Героїв Небесної сотні з Волині:  Віктор Хомяк, Василь Мойсей, Едуард Гриневич, Сергій Байдовський, Іван Тарасюк, Юрій Сидорчук, Олександр Бадера...  Світла Пам'ять і вічна слава їхньому подвигу...

Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він укотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

Закликаємо сьогодні згадати у своїх молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє і сьогодні боронять наш мир і суверенність. Вони згасли. Як зорі. Хай пам'ять про усіх невинно вбитих згуртує Україну, дасть мудрість і наснагу для зміцнення нашої держави на власній землі.

У відділі краєзнавчої роботи розміщена постійно діюча книжкова виставка «Волинська кров на вівтарі свободи», де представлені книги та  газетні публікації, про учасників Революції Гідності, хронологію подій 2013–2014 років.

Запрошуємо усіх охочих ознайомитися з матеріалами виставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...