понеділок, 5 грудня 2016 р.

Дорога під зорею України


          6 грудня волинському письменнику, вчителю, автору краєзнавчих нарисів з історії села Доросині Рожищенського району Степану Курилу-Швансу виповнилося б 90 років.

Степан Миколайович Курило-Шванс народився шостого грудня 1926 року в селі Радостів на Холмщині у хліборобській сім'ї. Його літературна спадщина налічує 10 збірок новел і оповідань, художньо-документальні повісті "Ад'ютант генерала Домбровського", "Це було на Червенській Русі" та двотомний роман-хроніку На шляхах звивистих" та "У вихорі війни", а також історико-краєзнавчого наричу "Село Доросині і його люди" та інші. Героями його книг є односельчани, яким притаманні такі риси характеру, як мужність, порядність, стійкість і працелюбність. 
   

У березні 2012 року в оновленому музеї історії села Доросині відкрито широку експозицію про життя і творчість С. Курила-Шванса з нагоди 85-річчя його народження. У 2014 році було оголошено конкурс на здобуття першої творчої премії імені Степана Курила-Шванса, до якої долучилися своїми краєзнавчими розвідками краєзнавці району та вчителі історії. 

У відділі краєзнавчої роботи функціонує книжкова виставка "Дорога під зорею України", приурочена творчості Степана Курила-Шванса.




Пропонуємо вашій увазі дослідження відомого волинського краєзнавця, члена НСЖУ Василя Володимировича Федчука, який у статті "Три книжки про одне село", опублікованій в газеті «День» (22. 01. 2015) розповідає про життя і творчість письменника, краєзнавця Степана Курила-Шванса. 


Три книжки про одне село
За нарисами і новелами хроніки про Доросині можна простежити історію всієї України
Село моє давнє-предавнє. Легенди повідують, що засновником його був Дорош Синій, який разом із двома братами врятувався від татар, що спалили його селище. А перша писемна згадка про нього датується 1447 роком в Актах польського короля Казиміра. Цим документом він «...дозволяє своїй тітці Федці Шилович (старостині Луцькій) свій маєток Любче й Доросині після своєї смерті записати кому завгодно з родичів». Що й вона згодом зробила, передавши їх своєму племінникові Богданові Васильовичу.
Ще майже 450 літ прошуміло над селом у невідомості. Лише минуле століття знову донесло чимало імен та прізвищ жителів Доросинь, які стали героями художньо-документального роману-трилогії місцевого вчителя, випускника Московського літературного інституту Степана Курила-Шванса: «На шляхах звивистих», «У вихорі війни», «Село Доросині і його люди»... див. https://day.kyiv.ua/uk/article/poshta-dnya/try-knyzhky-pro-odne-selo

 

1 коментар:

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...