вівторок, 2 липня 2024 р.

3 липня 70 років від дня народження П. П. Савоша (1954) – заслуженого артиста України

Петро Павлович Савош народився 3 липня 1954 року в селі Красноволя Любомльського району (нині Ковельського району) на Волині. У місті Любомлі закінчив середню школу. Ще будучи школярем знав, що хоче бути актором, відвідував драматичний гурток, грав у шкільних виставах, виступав на концертах.

У 1971 році Петро Савош вступив до Луцького культурно-освітнього училища на режисерський відділ. Служба в армії (1972–1974 рр.) не завадила займатися художньою творчістю. Вдень юнак виконував обов’язки військовослужбовця, а ввечері брав участь в концертних програмах у Будинку офіцерів.

Після армії Петро Савош продовжив навчання в культосвітньому училищі, а в 1975 році прийшов на роботу до новоствореного Волинського академічного обласного театру ляльок. Доводилось працювати не лише над вдосконаленням своїх професійних акторських навичок, а й  на будівництві, так як театр лише формувався. Завдяки старанням директора театру Данила Поштарука була вибрана правильна стратегія розвитку – акцент на національному та високий професіоналізм. У репертуарі театру чимало творів українських класиків Івана Франка, Лесі Українки, Тараса Шевченка, Олени Пчілки тощо. Підбиралися твори, які мали високий рівень та формували національну свідомість. У театрі працювали видатні режисери: Борис Азаров, Юрій Сікало, Валерій Бугайов, Андрій Семиненко тощо. Молодий актор, Петро Савош, мав змогу професійно розвиватись, працюючи з різними режисерами.

Перша постановка на сцені театру ляльок, в якій брав участь Петро Савош, – «Військова таємниця» (1976 р.). Далі були п’єси «Великий Іван», «Божественна комедія», «Камінний господар», «Лісова пісня», «Тарас», «На Івана Купала», «Український вертеп», «Мандрівний лялькар» тощо. У 1977 році Петро Савош поступив до Рівненької філії Київського державного інституту культури на режисерський факультет.

З 2001 року Петро Павлович працює завідувачем трупи Волинського обласного академічного театру ляльок.

У 2007 році Петру Савошу присвоєно звання «Заслужений артист України». За високу майстерність та професіоналізм Петро Павлович Савош отримує високі нагороди та дипломи на всеукраїнських та європейських фестивалях. Творчі досягнення майстра сцени неодноразово відзначались почесними грамотами, дипломами Міністерства культури і Спілки театральних діячів України.

Навесні 2023 року актор зіграв роль Якова у виставі «Століття Якова» за повістю Володимира Лиса на сцені Волинського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

Через два роки виповниться 50 років з тих пір, як заслужений артист України Петро Савош на театральній сцені. За цей час було зіграно понад 70 ролей.

Гаврилюк О. 3 липня 70 років від дня народження П. П. Савоша (1954) – заслуженого артиста України / О. Гаврилюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2024 рік / Волин. обл. рада, Департамент культури, молоді та спорту Волинської ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ імені Олени Пчілки. – Луцьк, 2024. – С. 108–110.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Анатолій Михайлович Силюк – відомий історик, краєзнавець, заслужений працівник культури України

16 вересня народився Анатолій Михайлович Силюк – заслужений працівник культури України. Вітаємо іменинника та зичимо добра, міцного здоров’я...