понеділок, 2 січня 2023 р.

Любов у слово перелита

 

Сьогодні День народження у Надії Павлівни Гуменюквідомої української поетеси, прозаїкині та публіцистки, заслуженої журналістки України, членкині Національної спілки письменників України та чарівної жінки.

Щиро вітаємо Надію Павлівну та бажаємо іменинниці міцного здоров’я, здійснення всіх мрій, щоб всі Ваші рідні та близькі були щасливі та в безпеці. І звичайно творчих здобутків і успіхів у всіх починаннях. З роси Вам і води!

Довідка:

Надія Гуменюк – поетеса, прозаїкиня, публіцистка, членкиня Національної спілки письменників України, заслужена журналістка України, лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки, володарка Гран-прі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» та власниця багатьох інших значимих літературних нагород.

Народилася на історичної Волині: в селі Онацьківці Полонського району Хмельницької області 2 січня 1950 року. Ще навчаючись у молодших класах школи, почала друкувати свої вірші у всеукраїнській пресі. Після закінчення з відзнакою Хмельницького педагогічного училища (1970) поступила на факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка, і все своє життя пов’язала з роботою у пресі та на радіо. Працювала у районних газетах на Херсонщині та Волині, на Рівненському обласному радіо, заступником редактора Луцької міської газети «Народна трибуна», редактором відділу культури Волинської обласної газети «Віче».

Активна учасниця демократичних перетворень в Україні. Саме тоді її  поетичне й публіцистичне слово на весь голос зазвучало під час багатьох громадських акцій, на тематичних вечорах, на сторінках першої на Волині демократичної газети «Народна трибуна», де вона писала і про замовчувану тему розстрілів в’язнів у Луцькій тюрмі, і про долі репресованих. У 1989 році створила і очолила найбільший на той час на Волині осередок Товариства української мови (на Луцькому шовковому комбінаті). 1991 року стала головою Луцької міської, а потім очолила і Волинську крайову організацію товариства «Просвіта».

Заслужений журналіст України. Володарка «Крила натхнення» Загальнонаціональної програми «Людина року» (1998), «Людина року Волинського краю – 2000» у номінації «Професіонал року».

У 1992 році побачила світ перша збірка поезій Надії Гуменюк «Країна світла». Відтоді почалося активне входження письменниці в літературу. Надія Гуменюк авторка понад чотирьох десятків книжок: поезії, прози, творів для дітей. Тричі лауреат і володарка Гран-Прі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (за роман «Вересові меди»). Лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за твори для дітей, літературних премій «Благовіст», імені Олександра Олеся, «Звук павутинки» (імені Віктора Близнеця), імені родини Косачів, літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського. Переможець Всеукраїнських літературних конкурсів «Золотий лелека» (2008 рік, І премія за повість «Таємниця Княжої гори»), «Ярославів Вал» (2009, ІІ премія за роман для підлітків «Білий вовк на Чорному шляху»), «Книжкова толока» ( 2014, за книжку для дітей «Чупакабра і чотири мушкетери»), «Відродимо забутий жанр» ( 2010 – ІІІ премія за радіоп’єси  «Тополинка» і «Самотня жінка бажає познайомитися, або Ігри для  риб», 2011 – ІІ премія за радіоп’єсу «Охоронець для Янгола»), Національного конкурсу «Краща книга року» (2011 – за книжку для дітей «У Янгола під крилом»), премія «Глиняний кіт» – (2017, «За розвиток традицій українського оповідання у книжці «Етюд з метеликом»).

Оцінюючи творчість Надії Гуменюк, лауреат Шевченківської премії, академік Микола Жулинський особливо високо відзначив її поезію: «Це поетеса класичного стилю, дуже виваженої поетичної традиції». А письменник і літературознавець Петро Сорока в публікації у «Літературній Україні» так охарактеризував її прозу: «Прикметна особливість художнього стилю Надії  Гуменюк – виражена притчевість, що робить її цікавою не тільки  для сучасного, а, хочеться вірити,  і для прийдешнього читача. Ця притчевість іде не лише від доброго знання світової літератури, а також від народної традиції…».

Надія Гуменюк не залишається осторонь і сьогоднішніх подій. Вірші волинської письменниці надрукували в антології «Поезія без укриття» – в одному з перших видань, де опубліковані вірші, написані у перший місяць від початку повномасштабного вторгнення військ росії в Україну. Це була перша хвиля поетичного спротиву.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...