вівторок, 4 жовтня 2022 р.

«Олена Пчілка і Андроник Лазарчук: до історії творчих взаємин»

 

 4 жовтня минає 92-а річниця від дня смерті Олени Пчілки, української письменниці, етнографа, фольклориста та громадської діячки.

Вшанувати пам’ять нашої патронеси Олени Пчілки зібралися поціновувачі її творчості та наші колеги.

Про  творчі контакти двох визначних особистостей – художника Андроника Лазарчука з письменницею Оленою Пчілкою, які були важливою сторінкою в історії культурно-мистецького життя краю початку ХХ століття ми вели розмову.  

                                                           

На книжковій виставці «Олена Пчілка – то є Україна!» представлено публікації у збірниках та періодичних виданнях про Олену Пчілку та Андроника Лазарчука. Варто відзначити, що перше дослідження творчих зв’язків цих видатних особистостей належить відомому краєзнавцеві, досліднику краю Олексі Ошуркевичу.



Довідково:
Андроник Григорович Лазарчук народився і провів дитячі роки у селі Уховецьку на Ковельщині - порівняно недалеко від Колодяжного, садиби Косачів. Після навчання в Петербурзькій Академії мистецтв він влаштувався учителем малювання і креслення в Ковельському міському училищі (1901-1904). Можливо, що саме тоді молодий і здібний художник уперше особисто познайомився з демократично настроєною, інтелігентною родиною Косачів. У період революційних подій 1905-1907 р. Олена Пчілка стає організатором видання тижневика «Рідний край». З 1908 р. при згаданому виданні почав виходити й додаток - журнал "Молода Україна.


 Вона радо послуговувалася творчою допомогою талановитого волинянина Андроника Лазарчука. Ця співпраця в основному припадає на 1912-1914 рр., коли художник, сповнений енергії і творчих задумів, працював на Кременеччині. На запрошення Олени Пчілки, слід гадати, А.Лазарчук прилучився до справи ілюстрування часописів "Рідний край”, "Молода Україна”. А. Г. Лазарчук неодноразово ілюстрував окремі поетичні твори Олени Пчілки. Про творчі контакти Андроника Лазарчука з редакторкою українських часописів Оленою Пчілкою засвідчують також листи, які зберігаються у відділі рукописів Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України.



Отже, тема взаємозв’язків Андроника Лазарчука з Оленою Пчілкою, іншими прогресивними діячами української культури потребує, безперечно, більш грунтовного вивчення. Вона повинна зайняти належне місце в контексті культурно-мистецьких взаємин, в історії українського мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...