четвер, 13 травня 2021 р.

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

 

14 травня 2021 року вперше відзначатиметься День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цей пам’ятний день встановлено постановою Верховної Ради від 02. 02. 2021.

У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин яр у Києві.

Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали, також і смертю.

Держава Ізраїль вшановує не євреїв, які тоді з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв, почесним званням «Праведник народів світу». Станом на 1 січня 2020 року, коли державний ізраїльський Центр пам’яті жертв Голокосту в світі «Яд ва-Шем» востаннє на цей час оновлював свою статистику, в переліку вдостоєних цього звання з України їх 2659 – це четверта найбільша кількість за країнами світу. Присвоєння цього звання мешканцям України відбувалися і після цієї дати.

Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Тож до пам’ятної дати у відділі краєзнавчої роботи Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки представлено однойменну книжкову виставку, на якій представлені матеріали про волинян, які рятували євреїв у роки Другої світової війни.

У відділі краєзнавчої роботи Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки представлена книжкова виставка, присвячена цим трагічним сторінкам нашої історії. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...