середу, 23 грудня 2020 р.

Вечір-спогад пам’яті Іллі Ілліча Сизонця – Воїна і Вчителя.

 

22 грудня у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся вечір-спогад пам’яті Іллі Ілліча Сизонця – Воїна і Вчителя.

Ілля Ілліч Сизонець – активний учасник Другої світової війни Іллі Ілліча Сизонця Свій бойовий шлях молодший лейтенант Ілля Сизонець розпочав 22 червня 1941 року в Бресті. Вже на початку липня, відступивши з міста-фортеці, його взвод став фактично першим партизанським загоном на території України. В лавах народних месників в1941-1944 роках воював на території Волині і Білорусі, брав участь у багатьох розвідувальних та бойових операціях. Взвод Іллі Сизонця пустив під укіс 25 ворожих ешелонів, він особисто – 13. Із березня 1944-го по червень 1945-го Ілля Сизонець командир взводу, а згодомр – батареї протитанкових гармат. 70 армії 2-го Білоруського фронту. Його батарея знищила біля двадцяти фашистських «тигрів», «пантер» та безліч іншої техніки. Ілля Сизонець – учасник Параду Перемоги в травні 1945 року в Берліні, організованому союзницькими військами. Він залишив свій підпис на стіні Рейхстагу. Тричі за роки війни був важко поранений, двічі його рідним приходили похоронки. Лише в 1985 році, на 40 річчя Перемоги, на одній із братській могил під Барановичами зрубали викарбувані на плиті його прізвище та ініціали. Після звільнення по інвалідності в 1947 році, тривалий час працював директором школи в селі Гута Ратнівського району. Почесний громадянин цього району, який йому в 1944 році довелося звільняти. У райцентрі стоїть пам’ятник одному з бійців його взводу, Герою Радянського Союзу Василю Газіну. Ратний подвиг Іллі Сизонця відзначений двома орденами Червоної Зірки, орденом «Слави», багатьма медалями, у тому числі «За взяття Берліну». Вже в повоєнні роки отримав орден «Великої Вітчизняної війни», два ордени Богдана Хмельницького, «За мужність», понад 15 медалей. Останні роки проживав у Луцьку. Був скромною людиною, шанував сім’ю і друзів. Пам’ять про мужнього воїна, чесну людину і мудрого Вчителя Іллю Ілліча Сизонця назавжди збережеться у  серцях волинян.

Організатор та ведуча заходу директорка Волинської державної універсальної наукової бібліотеки, Заслужений працівник культури України Людмила Антонівна Стасюк.


Відділ краєзнавчої роботи  долучився до імпрези виставкою «Мужній Воїн, мужній Учитель: згадуючи Іллю Ілліча Сизонця», на якій представлено матеріали про життєвий шлях відомого краянина.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...