вівторок, 11 серпня 2020 р.

«Народна трибуна» – провісник національно-демократичного відродження на Волині

             30 серпня 1990 року в Луцьку побачив світ перший номер міської газети «Народна трибуна». На посаду редактора був запрошений із Каменя-Каширського досвідчений журналіст, потужна творча особистість Іван Феодосійович Корсак – патріот, національно-свідома людина, яка стала на шлях протистояння з райкомом, обкомом Компартії України.

Іван Феодосійович виявився талановитим організатором журналістської справи. За короткий час його дітище – газета стала важливим чинником консолідації демократичних сил Волині, осередком спротиву компартійному режимові. Завдяки сузір’ю журналістських імен, якій вдалося зібрати в єдиний колектив, часопис здобув авторитет у відкритті «білих плям» історії України. Віктор Вербич, Надія Гуменюк, Клава Корецька, Іван Корсак, Андрій Криштальський. Їх слова, як вогню, боялися компартійні чини, адже газета не оминала гострих тем привілеїв чиновників, сміливо викривала вади суспільства, що відходило в минуле.

Тираж газети, яка проіснувала до 1996 року, в кращі часи складав 20000 примірників. П’ятеро авторів газети поповнили лави Національної спілки письменників України, що засвідчило потужний творчий потенціал газети, яка стала непересічним явищем суспільного життя України.

У вечорі-спогаді візьмуть участь: Марія Корсак, вдова Івана Корсака, однодумець і свідок подій; журналісти видання – Надія Гуменюк, Андрій Криштальський, Клава Корецька та ін.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...