середу, 10 липня 2019 р.

10 липня – 70 років від дня відкриття Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки (1949)

Садиба в мальовничій околиці села Колодяжне перебувала у власності родини Косачів від 1868 до 1939 року, до смерті останнього господаря, Миколи Петровича Косача, якому на той час ні земля, ні будинки на ній уже не належали. 1938 року прогресивна громадськість Західної України порушила через пресу питання про викуп у нового власника Лесиного "білого" будинка. Збір коштів до цієї благородної мети призупинився через початок Другої світової війни. У травні 1941 року виконком Волинської обласної ради ухвалив організувати у селі Колодяжному музей. На реставрацію будинку і побудову експозиції державою виділено 10 тис. крб. Але знову на заваді стали військові дії.
Війна ще котилася на захід, а справа відновлення садиби, де жила Леся Українка (про інших членів великої і славної родини тоді ще не йшлося), знову стала актуальною. Влітку 1944 року Колодяжне відвідала комісія, у складі якої серед інших були директор Волинського музею Засядчук Володимир Платонович і художник Остапенко Гаврило Никифорович; останній зробив замальовки "білого" будинка, які нині зберігаються у фондах ВКМ. Подію не обминула увагою обласна газета "Радянська Волинь". 16 липня 1944 року у редакційній статті зазначається: "Ідемо до місця, де жила письменниця. Перед нами купи каміння. Тут був будинок, в якому жила Леся Українка в молоді роки. Будинок зруйнували німці... Поруч другий невеликий будиночок. В ньому Леся Українка писала свої твори. Цей будиночок спустошений до невпізнання: знесена веранда, обдерті стіни, поламана підлога, продірявлений дах. Понищено фруктовий сад".
Та минуло ще кілька років, перш ніж місцеві майстри-будівельники відбудували Лесин "білий" будинок. В одній з двох кімнат (третю не відбудували) відкрити Ковельську районну бібліотеку, у другій – музей Лесі Українки. Ця значна – і не лише для області – подія сталася 10 липня 1949 року. 13 липня газета "Радянська Волинь" повідомила: "Велике радісне свято відбулося в неділю, 10 липня, в колгоспному селі Колодяжному. Навіть дощ, що протягом дня неодноразово щедро проривався з важких сірих хмар, не перешкоджав торжеству з приводу відкриття пам'ятника великій українській поетесі – відбудованого Лесиного "білого" будинку... Віднині "Лесин білий будинок" в селі Колодяжне став пам'ятником-музеєм великій українській поетесі Лесі Українці на Волині".
Від тієї найпершої експозиції давно не лишилося й сліду, а якою вона була – довідуємося з незакінченого (збереглась 1-ша сторінка) листа Волинського Обласного Державного Історико-Краєзнавчого музею (такою була його повна назва) на адресу Київського історичного музею від 12 липня 1953 р. за № 125:
"Шановна тов. Кричевська! Звертаємось до Вас з проханням допомогти нашому Волинському краєзнавчому музею у підборі матеріалів для побудування експозиції в с. Колодяжному до ювілейної [Так у тексті. – Н. П.] дати: 40-ліття з дня смерті видатної української поетеси Леся Українки.
Досі в Колодяжному немає ніякого музею, а тільки кілька фото Лесі Українки, портрет Лесі Українки слабо виконаний та портрет Леніна і Сталіна, письменників Шевченка та Франка. Наше завдання розгорнути там експозицію у відповідності до життя і творчості Лесі Українки на тлі епохи того часу".
Оксана Павлівна Тушкан, директор Волинського краєзнавчого музею на початку 1950-х вирішувала питання, пов'язані з науковим забезпеченням майбутньої експозиції. Її цікавили світлини Лесі Українки, видання її творів та ілюстрації до них, документи, у т. ч. про перебування Івана Франка в Колодяжному тощо.
Першу музейну експозицію в Колодяжному відкрито на громадських засадах, тому штатний працівник був відсутній. Обов'язки екскурсовода виконувала завідувач бібліотекою, яка знаходилась, як уже згадувано, в одній з кімнат "білого" будинку. Наказом № 63 по Ковельському райкульвідділу від 7.02.1949 р. на посаду завідувача бібліотекою було призначено Кошелюк Ніну Зіньківну (11.11.1928-3.02.2013). Саме на неї, 21-річну дівчину. було покладено обов'язки опікуватись першою музейною експозицією, яка з роками розширювалась, змінювалась і удосконалювалась, щоб стати потужним осередком науки, культури, просвітництва.

Наталія Пушкар



Література:
Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / текст: В. Комзюк, Л. Мержвинська. – Луцьк : Ініціал, 1996. – 60 с. : кольор. іл, фото.
Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / текст: В. Комзюк. – Луцьк : Ініціал, 2000. – 5  с. : кольор. іл, фото.
Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / текст: В. Комзюк,  Л. Мержвинська. – Луцьк : Ініціал, 2006. – 80 с. : кольор. іл, фото.
Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / текст:  Комзюк, Л. Мержвинська. – Луцьк : Медіа, 2008. – 12 с. : кольор. іл, фото.
Меморіальні речі Лесі Українки та родини Косачів : зі збірки  Колодяженського літ-мемор. музею Лесі Українки / авт. тексту В. Комзюк. - Ковель : Ковельська міська друкарня, 2013. – 12 с. : фот. кольор.
Семенюк А. Косачі : статті, нариси, поезія / А. Семенюк. – Луцьк : Надстир'я, 2014. – 184 с.
Антонюк О. Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки – від витоків до широкого розвитку / О. Антонюк // Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури : наук. зб. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2011. – Вип. 4.  – С. 161–165.
Бондаренко Г. Леся Українка і родина Косачів у волинезнавстві / Г. Бондаренко // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч.145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині / відпов. за вип.: В. М. Комзюк , А. М. Силюк. – Луцьк, 2016. – Вип. 57. – С. 170–173.
Видання "Лісової пісні" Лесі Українки у музеях та установах Волинської області  /  Пушкар Н.  [і ін.] // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури : матеріали V Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч.165-річчю від дня народж. Олени Пчілки та 65-річчю з часу створення Колодяженського літ.-мемор. музею Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині. – Луцьк, 2014. – Вип. 51.– С. 136–148.
Карабін Н. Леся Українка у медальєрному мистецтві й фалеристиці : каталог матеріалів з фондів Волинського краєзнавчого музею і Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки / Н. Карабін, О. Матейчук, В. Комзюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині / відпов. за вип.: В. М. Комзюк , А. М. Силюк. – Луцьк, 2016. – Вип. 57. – С. 243–255.
Ланшина Л. 30 травня 125 років від часу приїзду Івана Франка до Колодяжного (1891) / Л. Ланшина // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2016 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2015. – С. 146–153.
Мержвинська, Л. Кровний зв'язок з Колодяжним / Л. Мержвинська, В. Комзюк // Борис Клімчук: Я – син волинської землі. – Луцьк, 2015. – С. 41–44.
Мержвинська Л. Поєднання виставкової та масово-освітньої роботи у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки на прикладі презентації виставки "Лесі Українка та Тарас Шевченко. Діалог поетів" / Л. Мержвинська // Волинський музейний вісник : наук. зб. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2015. – Вип. 7. – С. 197–215.
Пушкар Н. Кілька штрихів до історії створення Літературно-меморіального музею Лесі Українки в Колодяжному / Н. Пушкар // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч.145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині / відпов. за вип.: В. М. Комзюк, А. М. Силюк. – Луцьк, 2016. – Вип. 57. – С. 205–207.
Рокині – Голоби – Мельниця – Велицьк – Колодяжне – Луків -–Любомль – Шацькі озера – Мильці // Прогулянка Волинню та Луцьком : путівник / авт. тексту: П. Троневич, О. М. Карліна. – Київ, 2015. – С. 84–97.
Силюк О. Леся Українка та родина Косачів в екслібрісі / О. Силюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині / відпов. за вип.: В. М. Комзюк, А. М. Силюк. – Луцьк, 2016. – Вип. 57. – Вип. 57. – С. 255–269.
Бойко О. Минувшини скарби безцінні – День народження музею Лесі Українки / О. Бойко // Вісті Ковельщини. – 2017. – 13 лип. – С. 4.
Воробей Т. Лесиному «білому» будинку – 125 років / Т. Воробей // Вісті Ковельщини. – 2015. – 30 лип. – С. 2.
Данилюк В. Від Фреймут до Гройсмана... / В. Данилюк // Волин. газ. – 2018. – 10 трав. – С. 1, 8.
Журналістські будні : магія меморіального музею // Волинь-нова. –2016. – 31 трав. – С. 2.
Конкурси: на струнах Лесиного слова // Волинь-нова. – 2015. – 26 лют. – С. 2.
Малімон Н. Де жила Леся … у музеї-садибі письменниці в Колодяжному  відзначили 125-ту річницю «білого» будиночка / Н. Малімон // День. – 2015. – 28 лип. – С. 2.
Малімон Н. Новий крок до облаштування родинного пантеону Косачів у Колодяжному / Н. Малімон // День. –2013. – 22 трав. – С. 2.
Солоненко М. Лесин будинок треба рятувати / М. Солоненко // Голос України. – 2018. – 22 черв. – С. 8.
Цюриць С. Мелодія поетичної музи / С. Цюриць // Вісті Ковельщини. –2017. – 6 квіт. – С. 16.
Чашук М. Музеєві Лесі Українки в Колодяжному – 65 років / М. Чашук // Вісті Ковельщини. – 2014. – 8 лип. – С. 2.
Читаймо: Леся Українка у камуфляжі // Волинь-нова. –2016. – 27 лют. – С. 2.
***
Антонюк О. 10 липня 60 років від дня відкриття літературно-меморіального музею Лесі Українки в с. Колодяжне Ковельського району (1949) / О. Антонюк // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2009 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, Е. С. Ксендзук. – Луцьк, 2008. – С. 70–73.
Скрипник П. І. Лесі Українки Літературно-меморіальні музеї / П. І. Скрипник, Д. В. Грузін // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій та ін. ; Інститут історії України НАН України. – Київ, 2009. – Т. 6 : Ла –Мі. – С. 128. 

***
Екскурсії Україною: музей Лесі Українки в Колодяжному  [Електронний ресурс] //  Комплекс розваг та відпочинку : сайт. – Режим доступу: http://101km.co.ua/ukr/statti/ekskyrsii-ykrainou-myzei-lesi-ykrainki-v-kolodyajnomy . – Назва з екрану
Музей-садиба Лесі Українки, Колодяжне – Колодяжненський ... [Електронний ресурс] // Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки : сайт. – Режим доступу: http://kololesi.at.ua/. – Назва з екрану.
Музей Лесі Українки (Колодяжне) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енцикл. сайт. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki. – Назва з екрану

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...