четвер, 18 квітня 2019 р.

Пройдімося рідним містом


У рамках проекту “Пройдімося рідним містом” відбулася чергова екскурсія Луцьком за маршрутом: Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки – вулиця Лесі Українки – Луцький замок.
Екскурсія розпочалася із бібліотеки, де учасники мали змогу ознайомитися із краєзнавчими виданнями присвяченими історії та сьогодення Луцька.  



В подальшому наш маршрут пройшов вулицею Лесі Українки – однією із головних та найстаріших вулиць нашого міста. Вулиця Лесі Українки – центральна пішохідна вулиця в Луцьку, яка тягнеться від майдану Братський Міст та виходить до Театрального майдану. Довжина вулиці — 730 м.


Зародившись ще в епоху середньовіччя, вулиця відігравала роль одного із головних напрямів на заглушецькому передмісті Луцька. Вела від міста на північ та схід. Вздовж неї розташовувалися в різний час до 10 культових споруд.
Після XVIII століття вулиця почала інтенсивніше розбудовуватися, саме вздовж неї відбувався розвиток міста на північ. Вулиця із XIX століття була головною у місті. В радянський час стала пішохідною. На вулиці розташовано декілька пам’яток архітектури, вулиця відіграє роль важливої торговельної артерії міста.
Тепер вулиця Лесі Українки — пішохідна вулиця, яка простягається від Старого міста до центрального Театрального майдану, одна з найлюдніших вулиць середмістя і Луцька взагалі.
А завершилася наша екскурсія у Луцькому замку.
Історія замку налічує близько шестиста років.  Упродовж 1340–1384 років великий литовський князь Любарт Гедимінович спричинився до якісного оновлення фортифікаційних споруд, замінивши дерев’яні укріплення мурованими. Любарту належить встановлення підйомного мосту В’їзної вежі замку.
Оновлення Замку по смерті Любарта, який просто фізично не зміг завершити почате, продовжив Вітовт Кейстутович. На зламі ХIV–ХV ст. залишки дерев’яних укріплень луцького дитинця було замінено цегляними мурами.
Замок має три високі прямокутні вежі: В'їзну, Стирову та Владичу. Відвідувачі оглянули експозиції єдиного в Україні Музею дзвонів та Музею книги.

















Щиру подяку висловлюємо адміністрації Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьк та науковому співробітнику заповідника Миколі Івановичу.  
Микола Іванович провів змістовну та надзвичайно цікаву оглядову екскурсію Луцьким замком.
Запрошуємо усіх охочих на подальші мандрівки рідним містом

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...