середу, 29 листопада 2017 р.

"Місто різних – місто рівних"


Полісся – це величезна скриня слов’янських старожитностей, яких у такій кількості, мабуть, ніде не знайти. Хата на Поліссі , як і всюди в Україні, була не тільки житлом, а й священним місцем! Тут формувалися родинні стосунки, тут знаходили сили для повсякденної праці і творчості, тут формувалися звичаї і побут нашого народу.
Розпочалася наша подорож в рамках проекту «Місто рівних – місто різних» за маршрутом Бібліотека – Місто – Музей – із відділу літератури з питань мистецтва нашої книгозбірня. Завідувач відділу Тетяна Бурмістрова представила для присутніх книжкову виставку «Традиції – це модно».








Також, подорожуючі дізналися багато цікавого з історії виникнення Луцького ботанічного саду, як от:
територію вздовж річки Сапалаївки на місці нинішнього ботанічного саду з 1934 року польським урядом планувалося облаштувати під зону відпочинку. Ботанічний сад на території парку був заснований у 1977 році. Сучасний статус пам'ятки природи загальнодержавного значення отримав 1983 року. На правобережній ділянці ботанічного саду «Волинь» біля р. Сапалаївка розташований неофіційний символ міста Луцька — «Луцьке слоненя».

Багато охочих було зробити світлину на згадку поруч із Слоненям…

 



 З історії виникнення Луцького ботанічного саду розповіла провідний бібліотекар відділу краєзнавчої роботи Наталія Хомяк



В усіх народів світу існує повір’я. що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом!

Отож, наша подорож містом та тепла зустріч у відділі етнографії та народних промислів Волині Волинського краєзнавчого музею, відбулася у невимушеній та щирій атмосфері, яка спонукала нас до глибокого пізнання  звичаїв волинян.
Подарувала нам це надзвичайно цікаве побачення із скарбами волинського краю – завідувач відділу етнографії та народних промислів Волині Волинського краєзнавчого музею Людмила Андріївна Мірошниченко_Гусак! Щиросердна вдяка, Вам, пані Людмило!













Наявність значної кількості збережених та виявлених під час етнографічних експедицій на Волині та Поліссі матеріалів дала нам можливість дізнатися про розвиток матеріальної і духовної культури, зокрема Волині. Ми дізналися про головні аспекти традиційного одягу волинян другої половини ХІХ початку ХХ століття.






Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...