середу, 5 квітня 2017 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ПЕТРА МОСІЙЧУКА «СПРОТИВ»



      4 квітня в актовій залі нашої бібліотеки відбулося святкове дійство – презентація книги Петра Мосійчука «Спротив»!

      
 Петро Мосійчук –  заслужений працівник культури України (1992 р.), громадський діяча, засновник та режисер народного аматорського театру Колківського Будинку культури, Почесний громадянин Маневицького району, в’язень сталінських концтаборів.


Петро Трифонович Мосійчук – талановита, чесна, щира людина, наділена багатогранністю таланту, багатством духовного світу, життєвою мудрістю. У юності Петро Мосійчук отримав 25років сталінських таборів за виготовлення листівок у націоналістичній молодіжній організації. Сидів у Мордовії, Караганді та Норильську. Після повернення із заслання жив на Дніпропетровщині, працював будівельником у колгоспі, художником-оформлювачем, сільським завклубом. Створив там драматичний гурток, але невдовзі повернувся на Волинь. Керував театральним колективом у рідному селі Годомичі, був директором Будинку культури в Колках.
Театральний колектив, яким керував наш шановний автор, за майстерністю акторів та художнім рівнем оформлення вистав вийшов далеко за межі і суть самодіяльної творчості і наблизився до рівня професійного справді можна говорити про створення патріотичної театральної школи Петра Мосійчука. В умовах радянського ідеологічного режиму, засилля ура-патріотичних п’єс Петро Трофимович в своєму містечку з голосною історією про яку за радянських часів воліли не згадувати в столиці колківська нескорена республіка, виплекав театральну трупу з національним обличчям.

«Ця книга – пласт історичної правди про нескорених патріотів, які в часи лихоліть жертовно боролися з яничарами комуно-більшовицького режиму за свободу і незалежність України» – йдеться у анотації до книги. Видання побачило світ у 2017 році у тернопільському видавництві «Джура», обсягом  320 сторінок, воно багато  ілюстроване.  
Відкриває книгу вступна стаття українського письменника, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата всеукраїнських премій та Міжнародних літературних конкурсів Богдана Мельничука «Коли правда – понад усе».
«Авторське слово, виважене на жовто-блакитних терезах думки, справжнього патріота-українця у нинішніх складних умовах державотворення має неоціненну громадянську, художньо-емоційну силу. Воно особливо вартісне за вірність національній ідеї» – напише Богдан Мельничук.



Петра Мосійчука прийшли привітати перший заступник голови Волинської обласної ради, заступник голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олександр Пирожик.


Гімн ОУН-УПА, створений із сердець справжніх борців України, які боронили її не словами, а своїм життям!
На заході прозвучав гімн ОУН-УПА “Зродились ми великої години» у виконанні хорової капели «Посвіт», керівник заслужений працівник культури України Ростислав Кушнірук!


До слова долучився голова ветеранської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів» Валентин Добрянський!


Також прозвучала  «Повстанська пісня» у виконанні дуету Ольги і Валентина Добрянських

 

та пісня «Моє Полісся» у виконанні Валентина Добрянського та Ярослава Онуфрука!
Своїми враженнями поділитися голова Братства Андрія Первозванного, депутат Верховної Ради 1-го демократичного скликання, член Національної Спілки письменників України Андрій Бондарчук.  



Художній компонент в особистості Петра Трифоновича Мосійчука нуртував упродовж всього життя. Згадаймо, як майстерно використовував свої здібності юнак у підпільній роботі спершу на волі,  потім – у таборах. Виготовляв печатки, ліпив скульптури, малював карикатури на вождів, брав участь у виставах. Все це згодом відбилося у блискучих театральних постановках.  
Свідком цих вистав був заступник директора центру культури Волині Віталій Клімчук, який також долучився до слова.
З нагоди презентації книги до нас завітали учні 8б класу школи гімназії № 4 імені Модеста Левицького зі своїм класним керівником Оксаною Володимирівною Щиборук!


Успіх твору відомого культурного діяча який відкриває невідомі сторінки визвольної боротьби волинян, прийшли розділити земляки, серед них:

  директор Маневицької центральної районної бібліотеки Солов’янчик Любов Анатоліївна та начальник Маневицького відділу культури РДА Ігор Дерлюк.




Директор нашої книгозбірні, заслужений працівник культури України Людмилу Антонівну Стасюк привітала автора із виходом  книги  спогадів «Спротив».



Ведучими заходу були Алла Понагайба та Наталія Хомяк.

        
Ці спогади болючі, вистраждані правдою життя. Кожному з нас необхідно завжди пам’ятати про героїчні зусилля українських повстанців задля незалежності держави, задля подолання східного агресора, задля майбутнього процвітання народу. 



Зичимо автору творчих успіхів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...