понеділок, 16 вересня 2024 р.

Анатолій Михайлович Силюк – відомий історик, краєзнавець, заслужений працівник культури України



16 вересня народився Анатолій Михайлович Силюк – заслужений працівник культури України.

Вітаємо іменинника та зичимо добра, міцного здоров’я на довгі роки, щастя, успіху, невичерпних сил, плідної та натхненної праці. 

 

                                 ***

Анатолій Михайлович Силюк народився 16 вересня 1958 року. в с. Уховецьк Ковельського району Волинської області в селянській сім’ї. Закінчив у 1976 році Уховецьку середню школу, відслужив строкову військову службу і навчався на історичному факультеті Луцького педінституту ім. Лесі Українки, який закінчив у 1983 році.

З 1982 року працює у Волинському краєзнавчому музеї, спочатку –  науковим, старшим науковим співробітником відділу атеїзму, з 1987 року – заступником директора з наукової роботи, а з 1991 року – директором.

За роки своєї діяльності А. Силюк зробив значний внесок у розвиток краєзнавчого руху та музейної справи на Волині. За його безпосередньою участю розроблено наукові концепції, сформовано та створено експозиції Колодяжненського літературно-меморіального музею, Музею волинської ікони, Художнього музею в Луцьку, Меморіального музею-садиби В’ячеслава Липинського у Затурцях та інших. Він – автор ряду наукових та науково-популярних публікацій з історії музейної справи та краєзнавства Волині, організатор багатьох краєзнавчих та наукових конференцій, упорядник та член редколегії наукових збірників «Минуле і сучасне Волині та Полісся», яких є 64 випуски, матеріалів конференцій “Волинський музей. Історія і сучасність” (Вип. 1–8. Луцьк, 1994–2017), “Волинська ікона. Питання історії, вивчення, дослідження та реставрації” (I–ХХIV випуски. – Луцьк, 1994–2017). Як член редакційних колегій А. Силюк бере участь у підготовці хрестоматії з історії Волині, «Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині», “Словника краєзнавців області”, “Зводу пам’яток історії та культури” тощо. Розробив і втілив концепцію щорічного музейного видання “Волинський музейний вісник” (1–8 вип.), інтернет-сайту “Музейний простір Волині”.

Слід зауважити, що творча і наукова праця Анатолія Михайловича вирізняється ґрунтовним підходом до кожної теми. Про це свідчать публікації у тритомному виданні “Роде наш красний… Волинь у долях краян і людських документах” (Луцьк: Вежа, 1996–1999), зокрема, про Анатолія Дублянського і Андроника Лазарчука. Він також є автором історіографічних праць про В. Андріяшева і М. Теодоровича, з історії та перспектив розвитку музейної справи в краї.

Завдяки контактам А. Силюка з іншими краєзнавчими установами, співпраці з відомими діячами, митцями і краєзнавцями з різних областей України й інших держав стала можливою організація виставок Валентини Михальської з с. Хворостів Любомльського району та Марії Кравчук з с. Туличів у різних містах і регіонах України, творів волинського іконопису в Українському Домі в Києві із виданням і презентацією альбому-каталогу “Волинська ікона ХVI–XVIII ст.” (Київ: Спадщина, 1998), волинських старожитностей у музеях Варшави, Замостя, Хелма (Польща), Бреста (Білорусь) та ін. За його ініціативою в Луцьку і музеях Волині експонувалися колекції з музеїв Львова, Житомира, Тернополя, Кременця, Рівного, Острога, міст Польщі, Словакії, США та Білорусі, з приватних колекцій відомих діячів української культури Марії Приймаченко, Романа та Агнеси Сельських, Івана Труша, Олени Кульчицької та ін.

Завдяки контактам А. Силюка, фонди Волинського музею поповнились унікальними документами і пам’ятками, зокрема, з особистого архіву митрополита УАПЦ Анатолія Дублянського (Німеччина), митрополита УАПЦ Полікарпа Сікорського (Париж), гетьманівни Олени Отт-Скоропадської (Мюнхен), родини В’ячеслава Липинського з Польщі та Англії і т.п.

Значною є організаційна і координаційна діяльність А. Силюка на посаді директора Волинського краєзнавчого музею. За його участю створено і поновлено експозиції ряду музеїв, проводиться обмін виставками, місцеві краєзнавчі конференції, зокрема, у Нововолинську, Володимирі-Волинському, Маневичах, Старому Чорторийську, Четвертні, Прилісному тощо. На радіо і телебаченні Анатолій Михайлович постійно пропагує історію і  культуру Волинського краю.

В останні роки діяльності Анатолій Михайлович значну увагу відводив проведенню заходів, видавничій справі з питання популяризації життя і творчості Лесі Українки та родини Косачів. За його участю і при його сприянні проведено п’ять конференцій “Леся Українка та родина Косачів в контексті української культури” (с. Колодяжне, 1996–2016), “Олена Пчілка і Волинь” (Луцьк, 1999 і 2009) та ін., організовано всеукраїнський конкурс та виставку “Леся Українка в екслібрісі” з виданням каталогу, опубліковано каталог “Лесезнавча філокартія” та комплект із трьох книг “…Ті вічні пісні, ті єдині спадки…”, у якому представлено “Колодяженські пісні з рукописного зошита в записах Лесі Українки та Ольги Косач”.

Від часу утворення Волинського обласного товариства краєзнавців у 1989 році, а з 2009 р. – Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України А. Силюк є членом Правління, заступником голови ВООНСКУ. Він був учасником ІІІ–VІ з’їздів НСКУ. Є членом правління Західноукраїнської музейної спілки, певний час був членом музейної ради Міністерства культури України.

Важливе місце в діяльності музею і його директора займає співпраця з іншими культосвітніми та науковими закладами області, а також із закордонними. Зокрема, налагоджено творчі зв’язки з музеєзнавцями і науковцями Польщі, Росії, Білорусі. Спільно з музеєм Замойських у Замості (Польща) видано шість томів “Замосцько-Волинських музейних зошитів” (2003–2010). Спільним доробкам став альбом сакрального мистецтва малих архітектурних форм “Зникаюча краса”. 

А. Силюк – лауреат Премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України (2014 р.), регіональної премії “За відродження Волині” (2001 р.), обласних премій імені Миколи Куделі та імені Вячеслава Липинського. Був визнаний людиною року у Волинській області в галузі культури. З 2008 року має звання «Заслужений працівник культури України». Нагороджений відзнакою Міністерства культури України “За багаторічну працю в галузі культури”. Є почесним краєзнавцем України.

Сьогодні А. Силюк продовжує свою діяльність намагаючись вдосконалювати музейний простір Волині

Бондаренко Г. 16 вересня 60 років від дня народження А. М. Силюка (1958) – історика, краєзнавця, директора Волинського краєзнавчого музею, заслуженого працівника культури України / Г. Бондаренко // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2018 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя, 2017. –  С. 191–201.

 

Література:

Волинська  ікона: дослідження та реставрація : матеріали ХХI міжнар. наук. конф., м. Луцьк, 16–17 жов. 2014 р. Вип. 21 / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2014. – 352 с.

Волинська  ікона: дослідження та реставрація : матеріали ХХIII міжнар. наук. конф., м. Луцьк, 19–20 жовт. 2016 р. Вип. 23 / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2016. – 243 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 1 : Законодавчі та нормативні засади діяльності музейних закладів / ред. А. Силюк. –  Луцьк : Волин. краєзн. музей,  2010. – 350 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 2 / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2010. – 215 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 3  / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2011. – 260 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 4 : музеї у дослідженні та збереженні пам'яток культурної спадщини західноукраїнських етнічних земель. / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2012. – 280 с.

Данило Братковський – поет і громадянин : матеріали наук.-краєзн. конф., приуроч. 300-й річниці страти Данила Братковського м. Луцьк, 22–23 листоп. 2002 р. 24 / ред. А. Силюк і [ін.]. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2002. – 158 с.

Минуле і сучасне Волині й Полісся: роде наш красний : матеріали Третьої Волинської обл. наук.-етнограф. конф., 14–15 черв. 2007 р. / ред. А. Силюк і [ін.]. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2007. – Вип. 24. – 288 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимир-Волинського та Волині : матеріали XLVII Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 1025-й річниці Хрещення Київської Русі та першої писемної згадки про м. Володимир-Волинський, м. Луцьк – м. Володимир-Волинський, 19–20 черв. 2013 р. / ред. А. Силюк. – Луцьк : Волин. старожитності, 2013. – 330 с.

 

***

Ікона Холмської Богородиці : дослідження та матеріали  / відпов. за вип. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2010. – 235 с.

Лесезнавча філокартія : каталог із коментарем / відпов. за вип.: А. Силюк, Н. Сташенко. – Луцьк : Надстир'я, 2005. – 72 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині, 24–25 лют. 2016 р. Вип. 57 / відпов. за вип.: В. М. Комзюк, А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2016.– 288 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині : матеріали XLII Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., приуроч. 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 р., смт. Ратно – с. Кортеліси, 20 верес. 2012 р. Вип. 42. / ред. В. Сікачова ; відпов. за вип.: А. Силюк, М. Михалевич. – Луцьк : Волин. старожитності, 2012. – 393 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Бібліотеки – осередки культури, освіти, науки: шлях довжиною у 75 років : матеріали LIV Волин. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч 75-річчю від дня заснування Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, 28 трав. 2015 р.  Вип. 54. / відпов. за вип.: А. М. Силюк, Л. А. Стасюк.  – Луцьк : б. в., 2015. –  180 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сереховичі та Старовижівщина у світовій  та українській історії : матеріали LIII Всеукр. іст.-краєзн. наук. конф., присвяч. 24-й річниці Незалежності України, 20 трав. 2015 р., смт. Стара Вижівка – Сереховичі. Вип. 53. / ред., відпов. за вип.: А. Бондарчук, А. Силюк. – Луцьк : б. в., 2015. – 529 с.

I Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам'яті Григорія Гуртового : матеріали I Волин. обл. краєзн. читань, присвяч. 90-річчю від дня народж. Григорія Гуртового, смт. Торчин, 26 груд. 2014 р. / відпов. за вип. А. Силюк ; ред. О. Трофімчук. – Луцьк : б. в., 2014. – 338 с.

 

***

Бондаренко Геннадій Васильович: сторінки життя і діяльності : біобібліогр. покажч. / упоряд.: А. М. Силюк,  С. В. Яцечко. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2011. – 152 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 6 / упоряд. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2014.– 362 с.

 Волинський музейний вісник. Вип. 7 / упоряд. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн.  музей, 2015. – 552 с.

Волинський музейний вісник. Вип. 8 / упоряд. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2016.– 416 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Волинське Полісся та Маневиччина в європейській та українській історії : матеріали XXXVIII Міжнар. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 20-річчю Незалежності України, смт. Маневичі, 13–14 трав. 2011 р. / уклад. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2011. – 314 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Локачинський район і Затурці в історії України та Волині : матеріали XLVI Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 22-й річниці Незалежності України та 510-ій річниці першої писемної згадки про Затурці – малу батьківщину В'ячеслава Липинського, с. Затурці, 14 черв. 2013 р. / уклад. А. Силюк. – Луцьк : Волин. старожитності, 2013. – 202 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Волинь у 1941 році: люди, події, факти. Сторінки історії Іваничівщини : матеріали ХХХІХ Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., смт. Іваничі, 22 черв. 2011 р. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2011. –  362 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Голодомор в Україні 1946–1947 років: причини, перебіг, наслідки. Західна України в контексті голодомору : матеріали Всеукр. наук. конф. приуроч. 70-річчю трагедії укр. народу – голодомору 1946–1947 років, м. Луцьк, 25–26 листоп. 2016 р. / упоряд.: А. Бондарчук, А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2016. – 200 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. З історії національних меншин на Волині : матеріали Міжнар. наук. іст.-краєзн. конф. "Минуле і сучасне єврейської громади на Волині", 20–21 серп. 2013 р., смт. Маневичі та Міжнар. наук. конф. "Польська культура в контексті волинського тексту", 3–4 квіт. 2014 р. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк : б. в., 2014. – 296 с.

 Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в історії України та Волині : матеріали 50 Всеукр. наук. іст.-конф. присвяч. 22-й річниці Незалежності України і 495-річчю надання Ковелю  Магдебурзького права. м. Ковель, 12–13 груд. 2013 р. / упоряд. А. Силюк. – Ковель : Ковел. міськ. друк., 2013. – 603 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Місто Володимир-Волинський та Побужжя у світовій та українській історії. Успенський собор в історії міста Володимир-Волинського та України : матеріали 54 Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 1000-річчю пам'яті київ. князя Володимира Великого та 860-й річниці початку будівництва Успенського собору, 23 жовт. 2015 р., м. Володимир-Влинський / упоряд.: А. Силюк, В. Пикалюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2015. – 412 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Модест Левицький в історії України і Волині та проблеми формування інтелектуальної еліти : матеріали Всеукр. наук. істор.-краєзн. конф., присвяч. 150-річчю від дня народж. відом. укр. письменника, педагога, держ. і громад. діяча Модеста Левицького, м. Луцьк, 15–16 груд. 2016 р. / упоряд. А. Силюк. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2016. –  212 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Старовижівщина та її населені пункти в історії України та Волині : матеріали XXXХ Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 20-й річниці Незалежності України / упоряд. А. Силюк,  В.І. Недзельський. – Луцьк : Вид-во Гадяк Ж. В., 2011. – 384 с.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Україна та Волинь у наполеонівських війнах : матеріали XLI Міжнар.  іст.-краєзн. конф., присвяч. 200-річчю війни 1812 р., 11–12 трав. 2012 р., м. Луцьк / упоряд.: А. Силюк, О. Златогорський. – Луцьк : Волин. старожитності, 2012. – 298 с.

Українка Леся. Слово, моя ти єдиная зброє... / Леся Українка ; упоряд.: В. Комзюк, Н. Пушкар, А. Силюк. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. – 292 с.

 

***

Силюк А. Звіт про роботу Волинського краєзнавчого музею у 2015 році / А. Силюк // Волинський музейний вісник / упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2016. – Вип. 6. – С. 322–346.

Силюк А.  25 серпня 75 років від дня народження М. Г. Жулинського (1940) – українського літературознавця і громадсько-політичного діяча / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2015 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзнав. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2014. – С. 121–128.

Силюк А.  19 квітня 75 років від дня народження Б. В. Колоска (1940) – українського архітектора, пам’яткознавця / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2015 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2014. – С. 56–62.

Силюк А. Григорій Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині / А. Силюк // Волинський музейний вісник / ред. А. Силюк. – Луцьк, 2010. – Вип. 2. – С. 204–205.

Силюк А.  15 серпня 50 років від дня народження В. М. Михальської (1964) – української художниці / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2014 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2013. – С. 125–129.

Силюк А.  19 січня 70 років від дня народження Г. В. Бондаренка (1946) – українського історика, педагога, краєзнавця / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2016 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2015. – С. 29–35.

 Силюк А. М.  Роль музеїв у туристично-краєзнавчій інфраструктурі міста Луцька / А. М.  Силюк // Стан та перспективи інноваційно-інвестиційного розвитку міста Луцька : наук.-практ. конф. – Луцьк, 2012. – С.  335–339.

Силюк А.  160 років від дня народження М. І. Теодоровича (1856–30-ті рр. XX ст.) – історика, краєзнавця, церковного діяча / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2016 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2015. – С. 337–343.

Силюк А.  7 вересня 70 років від дня народження О. В. Огородніка (1947) – українського композитора, директора-художнього керівника заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос», народного артиста України / А. Силюк // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2017 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки. – Луцьк, 2016. – С. 158–160.

Силюк А. Свідчать музейні експонати / А. Силюк // Діалог. – 2013. – 11 лип. – С. 1.

 


понеділок, 2 вересня 2024 р.

Михайло Михайлович Кучинко – педагог, учений, краєзнавець

 


Кучинко Михайло Михайлович – народився 1 вересня 1939 р. в с. Горонда Мукачівського району Закарпатської області. Впродовж 1961–1966 рр. навчався на історичному факультеті Ужгородського державного університету. З 1968 по 1971 рр. був аспірантом відділу археології Інституту суспільних наук (нині Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича) НАН України у Львові. В 1972 р. успішно захистив під керівництвом відомого вченого, професора М. Ю.  Смішка кандидатську дисертацію на тему „Населення басейнів Західного Бугу і Сяну ІХ–ХІІІ ст.”, і отримав диплом кандидата історичних наук за спеціальністю „Археологія – 07.00.04”. Після аспірантури був направлений на роботу до Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. Працюючи, там на посадах старшого викладача, доцента, професора, завідувача кафедри, займається викладацькою і науковою роботою. У 1999 р. захистив докторську дисертацію на тему „Волинська земля в Х – першій половині ХІV ст.”. В ній було розглянуто та науково проаналізовано понад 800 археологічних пам’яток: міст, городищ, селищ, могильників і скарбів.

М. Кучинко є активним краєзнавцем, членом Волинської організації Національної спілки краєзнавців України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Він брав участь у більшості краєзнавчих конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся» і за межами Волині та України. Його наукові праці продовжують кращі традиції вітчизняних археологів, які досліджували край і, зокрема, волинян Я. Фітцке, О. Цинкаловського. Зокрема, лише за останні п’ять років він видав їх понад 30. Серед публікацій вченого є кілька посібників, монографій, статей про археологію та історію Волино-Поліського краю. Крім авторських, кілька книг видані у співавторстві.

Президія Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України розглянула особистий внесок М. Кучинка у дослідження, вивчення та популяризацію історії та культури рідного краю і представила доктора історичних наук, професора Михайла Михайловича Кучинка на здобуття обласної державної премії імені Олександра Цинкаловського, яку він одержав у 2009 р. Як вчений і краєзнавець він часто виступає на радіо і телебаченні з питань дослідження та охорони пам’яток археології, є автором багатьох статей у пресі.

М. Кучинко за роки своєї діяльності створив на Волині археологічну школу, завдяки якій відбувається подальший процес археологічного дослідження краю. Багато експонатів та археологічних матеріалів було передано Волинському краєзнавчому музеєві. Він є автором Музею археології Волинської області, який діє при Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки і є одним з найкращих музеїв серед вищих навчальних закладів України з статусом «зразкового».

Бондаренко Г. 1 вересня 75 років від дня народження М. М. Кучинка (1939) –  українського вченого-археолога і педагога / Г. Бондаренко // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2013. – С. 137–142.

 

Література:

Баюк В. Волинська школа археології: історія та сучасний стан / В. Баюк // Літопис Волині : всеукр. наук. часопис / ред. І. Я. Коцан. – Луцьк, 2011. – Ч. 10. – С. 70–73.

Броніцький А. Співпраця польських і українських археологів, на прикладі досліджень на  території ранньосередньовічного городища в Зимне біля Володимира-Волинського (Україна). Роль Хелмського музею в інтеграції середовища / А. Броніцький // Замосцько-Волинські музейні зошити : матеріали наук. конф. / ред. П. Кондрацюк. – Замосць, 2006/2007. – Т. IV. – С. 281289.

Гуменюк Н. П. Скарби професора Кучинка / Н. П. Гуменюк // Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2009. № 13 : історичні науки. – С. 811.

Мазурик Ю. Дослідження українських та польських археологів на території Волині та  їх роль у формуванні колекцій музеів краю / Ю. Мазурик // Замосцько-Волинські музейні зошити : матеріали наукової конференції / ред. П. Кондрацюк. – Замосць, 2006/2007. – Т. IV. – С. 269–280.

Мазурик Ю. Дослідники археологічних пам’яток Волині та їх археологічні колекції у фондах Волинського краєзнавчого музею / Ю. Мазурик // Нариси культури давньої Волині / за ред. Г. В. Охріменка. – Луцьк, 2006. – С. 40–51.

Про М. Кучинка – с. 44–45.

Мазурик Ю. Дослідники археологічних пам’яток Волині та їх археологічні колекції у фондах Волинського краєзнавчого музею / Ю. Мазурик // Волинський музей: історія і сучасність : матеріали ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 75-річчю Волин. краєзн. музею та 55-річчю Колодяжнен. літ.-мемор. музею Лесі Українки. – Луцьк, 2004. – С. 155–160.

Про М. Кучинка – с. 157.

Петрович В. Михайло Михайлович Кучинко педагог, учений, краєзнавець / В. Петрович // Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2009. № 13 : історичні науки. – С. 68.

Яцечко Т. Професор Кучинко Михайло Михайлович. Бібліографічний покажчик / Т. Яцечко // Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2009. № 13 : історичні науки. – С. 1122.

* * *

Бондаренко Г. Кучинко Михайло Михайлович / Г. Бондаренко, А. Силюк // Краєзнавці України : (сучас. дослід. рідн. краю) : довід. – К.; Кам’янець-Подільський, 2003. – Т. 1. – С. 117.

Кучинко Михайло Михайлович // Волинський державний університет імені Лесі Українки : 65 років. – Луцьк, 2005. – С. 403.

 

Анатолій Михайлович Силюк – відомий історик, краєзнавець, заслужений працівник культури України

16 вересня народився Анатолій Михайлович Силюк – заслужений працівник культури України. Вітаємо іменинника та зичимо добра, міцного здоров’я...