пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Анастасія Філатенко – літописець культури Волині

11 травня у Волинській ДОНБ імені Олени Пчілки відбулася презентація книги спогадів «Анастія Філатенко – літописець культури Волині: визначні постаті Волині». Автором, організатором та ініціатором виходу видання став Антон Петрович Антонюк – людина, яка добрих пів віку трудиться на культурній ниві, багатолітній заступник директора з виховної роботи Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського, лауреат обласної мистецької премії ім. М. О. Царенка.

Книга містить зібрані спогади друзів, колег, працівників культури, мистецтва і освіти, з якими вела її доля, та окремі статті про роботу закладів культури і мистецтв, про діяльність творчих і аматорських колективів Волині.

Анастасія Володимирівна Філатенко – заслужений журналіст України, яка майже пів сотні літ віддала газеті «Волинь».

Анастасія Володимирівна була літописцем цілої епохи, під час якої мав місце розквіт культури і мистецтва, характерний для 60–80-х і початку 90-х років минулого століття, коли будувалися театри, кінотеатри, відкривалися бібліотеки, музеї, дитячі музичні школи, парки тощо.

Не було села на Волині, де б не була Анастасія Володимирівна – на відкритті клубу, святі першого дзвоника чи відкритті табірної зміни, на фестивалях і конкурсах, ставила своє слово на захист покривджених (якщо йшлося про розгляд скарги). Публікації  Анастасії Філатенко цитували на педрадах, похвалу сприймали як нагороду.

Серед публікацій журналістки – статті про таких відомих митців, як Дмитро Гнатюк, Євгенія Мірошниченко. Вона записувала репортажі з концертів Василя Зінкевича, тріо Мареничів і Ніни Матвієнко; писала рецензії на театральні вистави за участю Ади Роговцевої та Богдана Ступки; брала інтерв’ю у всесвітньовідомого піаніста Святослава Ріхтера, який дав лише один концерт у Луцьку.

У залі зібралися друзі, колеги, люди які знали та шанували Анастасію Володимирівну Філатенко: Валерій Юхимович Дмитрук – заступник директора Департаменту – начальник управління культури Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації; Юрій Войнаровський – заслужений діяч мистецтв України; Валентин Люпа – член Національної спілки журналістів України, краєзнавець, член редакційної групи видання; Галина Кухарська та Людмила Стасюк – багатолітні очільниці Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, які активно сприяли появі книги; Лариса Павленко – філологиня, професорка ВНУ імені Лесі Українки; Микола Якименко – власний кореспондент газети Верховної Ради «Голос України»; Олеся Ковальчук – заслужена вчителька України; Андрій Бондарчук – народний депутат Верховної Ради І скликання, журналіст, письменник; Наталія Граніч – очільниця Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.







Приємним музичним дарунком для присутніх став виступ Товія Рівця – художнього керівник Академічного камерного оркестру "Кантабіле" та Олександра П’ятачука – артиста оркестру Волинського академічного хору.



У залі також були присутні студенти Факультету філології та журналістики ВНУ імені Лесі Українки. Майбутні журналісти не лише уважно слухали спогади про Анастасію Філатенко, а й робили записи, які безперечно стануть їм в нагоді.







Анастасія Філатенко – стала символом порядності, чесності, справедливості. Не було інтернету, проте Анастасія Філатенко знала, що робиться в кожній школі, бібліотеці, будинку культури. Не випадково цю журналістку називали народним міністром освіти і культури Волині. Її високохудожнє слово, щире серце забезпечили повагу читачів і колег.




Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...