вівторок, 17 серпня 2021 р.

Волиняни, покликані духом свободи: волелюбні та нескорені

24 серпня 1991 року Верховна Рада України урочисто прийняла Акт проголошення України незалежною, самостійною, демократичною державою.

Тридцять років незалежності… Для історії  тридцять років – зовсім небагато. А як же довго наш народ йшов до цього свята! Йшов через утиски, в’язниці й Сибіри упродовж усієї історії від часів Київської Русі до наших днів. На цьому шляху загинула незліченна кількість кращих синів і дочок України, які відстоювали її незалежність. Не стояла осторонь на шляху до незалежності України  і наша славна Волинь.

Тож 17 серпня у відділі краєзнавчої роботи відбулася краєзнавча година «Волиняни покликані духом свободи:  волелюбні та нескорені» : до 30-річчя від Дня прийняття Акту проголошення незалежності України.



Теплими словами були згадані волиняни, які боролися за незалежність України.

Ростислав Кушнірук – мудрий, поважний чоловік, чудовий організатор, керівник самодіяльного хору «Посвіт»

Мабуть, про хор «Посвіт», яким багато літ поспіль незмінно керує його організатор і натхненник Ростислав Кушнірук, найвлучніше сказав Михайло Тиский : «Рух – то є «Посвіт», а «Посвіт» – то є Рух»!

Євген Михайлович Шимонович – лікар-психіатр, який був щирим  патріотом та активним громадським діячем, одним із перших став до лав Народного Руху України, голова демократичної фракції в обласній раді.

Олександр Юрченко – став одним з небагатьох волинян, котрі в рядах Української Гельсінкської спілки боролися за справжні права людини. На першій, установчій конференції лише створюваної тоді обласної організації Народного руху України у серпні 1989 року виступив з доповіддю про ставлення Руху до армії, де викрив мілітаристський характер СРСР, вперше публічно вимовив слова, що тоді були великою крамолою – Україна повинна мати власну армію. Потім він став одним з лідерів обласного Руху, виступав на численних мітингах і акціях.

Щемливими спогадами про сина поділилася мама Олександра – Енна Григорівна Юрченко.


Зоя Михайлівна Навроцька – очільниця Художнього музею у Луцьку, належить до самовідданих  і мужніх людей, які робили оксамитову революцію на Волині.

Андрій Іванович Бондарчук – український журналіст, письменник та громадсько-політичний діяч, народний депутат України першого скликання, голова Волинського Крайового Братства імені Святого Апостола Андрія Первозванного, почесний громадянин міста Луцька.


 Клава Данилівна Корецька - активна громадська діячка, талановити письменниця, член Національної спілки письменників України, обиралася депутатом Луцької міської ради.

Ярослав Іванович Дмитришин - голова правління Луцького міського об’єднання та міського осередку товариства української мови імені Т. Г. Шевченка, член Демократичної партії України, народний депутат України, входив до Народної ради, фракція  Народного руху України.

Іван Федосійович Корсак – заслужений журналіст України, письменник, почесний громадянин міст Луцька і Каменя-Каширського, був депутатом Волинської обласної ради кількох скликань, у п’ятій каденції – голова постійної комісії з питань культури, духовності і ЗМІ. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, орденом Архистратига   Михаїла.

Володимир Євтухович Рожко – дослідник історії Волині. Близько сорока років працював над створенням і поповненням першоджерельної бази Держархіву Волинської області, одночасно долаючи численні перешкоди, провів глибокі наукові дослідження з історії Святого Українського Православ’я рідної церкви нашої землі.

Катерина Іванівна Шаварова - громадська активістка, учасниці політичних мітингів та маніфестацій у Луцьку.

Олександр Васильович Гудима – один із засновників Народного Руху України за перебудову на Волині, організатор першого демократичного мітингу на Замковій Площі у Луцьку, депутат Волинської обласної ради 1-го скликання та Народний депутат України 1-го скликання.

Долуилася до слова заслужений працівник культури України, директорка нашої книгозбірні Людмила Антонівна Стасюк.


Будьмо гідними своїх предків, любімо рідну землю так, як заповідав великий Тарас, бережімо волю і незалежність України, поважаймо свій народ. Шануймо себе і свою гідність, і шановані будемо іншими!

Слава Україні! Героям слава!

Захід підготували і провели: Сеник Лариса та Алла Понагайа. Слайдопоказ - Наталії Хомяк. Вірші читала Наталія Хомяк.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...