суботу, 21 квітня 2018 р.

Місто різних – місто рівних



Екскурсійний маршрут у рамках проекту громади міста Луцька – подорож початок якої, відбувся у відділі краєзнавчої роботи, продовжувався сонячним старим містом до визначної  пам’ятки архітектури – Лютеранської кірхи. Ми всі давно мріяли побувати у стінах кірхи, яка так велично споглядала на нас у старому місті. Мрія збулася! 


Лютеранська кірха – одна із небагатьох пам’яток готичної архітектури на Волині.
Фундамент кірхи був закладений 24 червня 1906 р. на кошти церковної громади німецьких колоністів. До цього тут стояв монастир кармелітів (XVIII ст.). У 1907 р. храм було освячено. Впродовж 1927 – 1928 рр. поряд збудовано ще дві муровані будівлі, в яких розташувалися адміністрація приходу, квартира пастора та школа на 250 учнів.












Чудову екскурсію нам провів пастор храму Клекоць Михайло Андрійович.
   Також під час подорожі ознайомилися з історією будинку Прайзлерів. 
На перетині нинішніх вулиць Драгоманова та Кафедральна розташований будинок Прайзлерів, в якому зі слів місцевих старожилів, ще століття тому був «Чеський клуб та ресторан».


За описами краєзнавців, будівлю звели наприкінці ХІХ століття. Чех Володимир Прайзлер придбав його і зробив ресторан, пізніше власник доробив прибудови і влаштував Заїжджий двір, щоб гості могли заїздити кінними каретами.
Нам було цікаво та сонячно!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...