середу, 1 березня 2017 р.

Презентація роману Василя Гея "Тенета для Полісся""



28 лютого у актовій залі бібліотеки відбулася презентація останньої  книги Василя Гея – «Тенета для Полісся», який побачив світ вже по смерті автора. Рік тому Василь Степанович приходив до нас в бібліотеку, щоб потримати в руках журнал «Дзвін», дванадцятий номер за 2015 рік, де був надрукований скорочений варіант твору.


Василь Гей – поет, прозаїк, публіцист, людина, яка оголеним нервом відчувала біль матері – землі, яка направду розуміла мову джерела, вітру й пташини, яка жила у слові – нелукавому, палкому, художньо довершеному, чистому, як мамина сльоза. У дарунок своїм читачам він залишив понад тридцять книг: поезію, прозу, публіцистику.  Був лауреатом республіканської премії імені Андрія Головка, міжнародної – імені Дмитра Нитченка, обласної – імені Агатангела Кримського. Зробив багато для молодих волинських письменників і поетів, дев’ятнадцять років очолюючи літературну студію «Лесин кадуб», яка  дала путівку в українську літературу багатьом авторам-початківцям.  А ще заснував випуск літературного альманаху «Світязь», був головою Волинської обласної організації Національної спілки письменників України. З його легкої руки при відділі читальних залів нашої бібліотеки на початку 80-х років минулого століття працював літературний клуб «Діалог».
У кінці 2016 року  в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини на 2016–2020 роки побачив світ роман Василя Гея "Тенета для Полісся".


«Коли перечитувала роман, відкрила для себе незбагненну істину: так могла написати людина, яка направду розуміла мову джерела, вітру, травини й пташини, яка оголеним нервом відчувала біль землі й тішилася її сонцеквітом».
Ці слова належать автору передмови до цієї книги Євгенії Назарук, вчителю української мови і літератури, члену Національної спілки письменників України.
 


На заході була присутня дружина Мирослава Іванівна та родина Василя Гея.





Давня дружба єднала його і керівника Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Колос» Олександра Огородника. Адже мелодія, яка народжується в душі Олександра Огородника, і поетичне слово Василя Гея мають спільну основу, спільне коріння. Це — щирість, сповідальність, ліризм і непоказний патріотизм. В репертуарі «Колосу» – десятки пісень на слова, які ввійшли до збірок «Де маминим голосом тиша мовчить».



Народна артистка України Людмила Приходько прочитала вірш Василя Гея зі збірки «Великоднє світання».
 

Участь у презентації роману взяли письменники: Ніна Горик, Олена Криштальська, Іван Чернецький та Іван Корсак, друзі письменника – Данило Поштарук – заслужений діяч мистецтв України, Леся Ковальчук, директор книгозбірні Людмила Стасюк, а також численні шанувальники.






Поетичні твори Василя Гея прозвучали у виконанні працівників бібліотеки: Наталії Хомяк, Анни Гут, Наталії Шпанчук та Клави Гайтрової.
 




Ведуча заходу – завідувач відділу бібліотеки Ольга Кириченко. Автор тексту – провідний бібліотекар відділу краєзнавчої роботи Галина Степанюк.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...