четвер, 30 червня 2016 р.

Літературно-тематична година: «Невідома Олена Пчілка: епістолярна спадщина» : (до 167-ї річниці від дня народження Олени Пчілки, української письменниці, етнографа, фольклориста та громадської діячки)

29 червня 2016 року виповнюється 167 років від дня народження яскравої зірки української культури, видатної української письменниці, талановитого педагога, науковця, етнографа, публіциста, активної громадської діячки Олени Пчілки.


 Ми доторкнулися  до ще одного важливого джерела вивчення життєвого і творчого шляху письменниці, розкриття її світоглядних позицій – епістолярної спадщини. Листування  Олени Пчілки – це скарбниця думок, почуттів чи таємниць письменниці. В архіві Олени Пчілки, що зберігається у фонді рукописів та текстології Іституту літератури імені Т. Шевченка у Києві лише частково збереглися опубліковані листи письменниці. Це – листи до матері Єлизавети Іванівни Драгоманової, до брата Михайла Драгоманова, чоловіка Петра Косача, сина Михайла та знайомих.  

У листах Олени Пчілки розповідалося насамперед про навчання, виховання, стан, здоров’я усіх дітей, службові справи Петра Антоновича, сільські новини, подавалося чимало й інших важливих відомостей.
Зберіглося в архіві 19 листів Олени Пчілки до дружини Івана Франка Ольги Франко (1886–1895 рр. і один лист без дати), і лише чотири зворотних листів до Олени Пчілки (1891 р.). Вони є цінним джерелом відомостей про культурне і літературне життя Галичини і України наприкінці ХІХ ст., а також завдяки цим листам довідуємось про стосунки між сім’ями Франків і Косачів.
Листи Олени Пчілки є цінним джерелом для вивчення її біографії, творчості, літературно-естетичних і політичних поглядів. Листування серед інших видів творчості займає осібне місце в спадщині письменниці. Через листування вона підтримувала не тільки зв’язки з рідними, а з цілим літературним світом. Але, на жаль, чимало листів з її кореспонденції до відомих митців, науковців, ос­вітян, політиків, письменників зникло без сліду.
До участі в заході запрошено волинську поетесу, Заслуженого вчителя України, активну громадську діячку Ніну Петрівну Горик.



         До слова було запрошено директора Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки  Людмилу Антонівку Стасюк.


Ведучі заходу: бібліотекарі відділу краєзнавчої роботи – Наталія Хом’як та Анна Гут.




Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...