середу, 1 липня 2015 р.

«На спогад Шубертової серенади»



Літературно-мистецька година:



 (до 166-ї річниці від дня народження Олени Пчілки, 

української письменниці, етнографа,


                                     фольклориста та громадської діячки)

  30 червня в актовій залі бібліотеки було проведено літературно-мистецьку годину «На спогад Шубертової серенади», приурочену до 166-ї річниці від дня народження Олени Пчілки, української письменниці, етнографа,  фольклориста та громадської діячки.



 Поезія «На спогад Шубертової серенади», створена Оленою Пчілкою, опублікована 1886 року в збірнику «Думки-мережанки». її основа – чи не найпопулярніший твір геніального австрійського композитора Франца Петера Шуберта. 

 Франц Шуберт                                       Олена Пчілка



На заході прозвучала «Серенада» Ф. Шуберта 


 та інтерпретації «Серенади» у виконанні тріо у складі Л. Паваротті, П. Домінго, Х. Каррераса




та відомих співаків – Івана Козловського  




і  Сергія Лємєшева.  



Такого розмаїття варіантів виконання «Серенади» ніяк не могла почути Олена Пчілка, адже творчість Ф. Шуберта набула популярності лише в останній чверті XIX ст. Хоча саме слово «спогад» не вдалося пов’язати з конкретною, документально зафіксованою, подією, проте видається цілком імовірною ситуація, що твір народився в емоційно-образному стані, навіяному спонтанним спогадом пережитого музично-естетичного враження, коли музика мимоволі знову і знову виникала у свідомості.

На заході виступила директор нашої книгозбірні, заслужений працівник культури України Людмила Стасюк.



 
На дійстві  була присутня Влада Чайка, лауреат Всеукраїнських міжнародних конкурсів, судентка Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, у виконанні якої прозвучав український текст «Серенади» Франца Петера Шуберта на слова Олени Пчілки. Концертмейстер  Тетяна Ліпецька.







Вірш Олени Пчілки «На спогад Шубертової серенади» не належить до числа перекладів, його музична версія має послужити ідеї, яку плекала письменниця: відтепер «Серенада» Ф. Шуберта буде звучати українською мовою.


Поезія  «На спогад Шубертової серенади» Олени Пчілки прозвучала у виконанні Анни Гут, бібліотекаря відділу краєзнавчої роботи.


 


Захід підготувала і провела завідувач відділу краєзнавчої роботи Алла Понагайба. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...