понеділок, 12 серпня 2024 р.

Валентина Михальська: любов у фарби перелита

 

Валентина Михайлівна Михальська народилася 15 серпня 1964 року у селянській родині села Хворостів Любомльського району Волинської області. У 1971 році вступила до місцевої середньої школи. Через проблеми зі здоров‘ям продовжила навчання в Костопільській школі-інтернаті на Рівненщині. З 1976 року через важку недугу Валентина перестала ходити і повернулася в рідне село. Прагнення навчатися, не відставати від однолітків спонукало до самоосвіти. У вільний час захоплювалась малюванням. За спогадами Валі Михальської першим зародки мистецького таланту у неї помітив рівненський самодіяльний художник Михайло Найдьонов, порекомендував більше малювати з натури. Дитяче захоплення стало невід’ємною складовою життя в обмеженому просторі, сприяло розвитку творчої фантазії, художньо-естетичного сприйняття оточуючого світу, наповнення його світовою та українською літературною та образотворчою спадщиною. Професійно ж почала малювати з 1985 року. Значний вплив на формування світосприйняття мисткині мали батьки. У творчості, як і у житті, сповідує ідеї гуманізму, світла та добра, християнської етики та життєрадісного оптимізму.

Валентина Михальська прожила багате і активне творче життя, кохаючись у малюванні та поетичному слові. У творчому доробку художниці понад 1500 робіт різних жанрів, серед яких: пейзажі, натюрморти, портрети, іконопис, картини релігійного змісту, виконані олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, тушшю, в техніці монотипії. Найбільше працює акварельними фарбами. «Мистецтво, а саме живопис, стало супутником мого життя, – говорить мисткиня. – Я стала художницею, хоча довго не могла сама собі це ствердно сказати. Бо вважаю, що художник – це дуже високе звання: це людина із загостреними почуттями, яка не несе в собі лукавства, відверта перед собою, Богом і людьми, яка говорить фарбами і здатна змусити інших почути її. Здатність почути своє серце і чути інших – то вже мистецтво». Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася в Луцьку у 1991році. Всього художниця мала понад 50 персональних виставок в Україні та за кордоном, зокрема, в Італії та Польщі. Художниця брала участь у ІІІ Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін Республіки Польща, а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах «Премія Миру», що відбувались в Італії, у міжнародних конкурсах екслібрису, присвячених Леонардо да Вінчі і Данте Аліг’єрі в Італії та ін., де отримала схвальні відгуки та престижні відзнаки, здобула заслужену славу.

Валентина Михайлівна – перший лауреат обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994), присудженої їй за створення серії волинських пейзажів і натюрмортів у 1992–1993 рр. Протягом 12 років (з 1995 р.) працювала вчителем образотворчого мистецтва в Хворостівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Навчання здійснювала дома за авторською методикою.

У творчому доробку Валентини Михальської книжкові ілюстрації та дитячі розмальовки «Малювала киця хату», «Колобок», «На подвір‘ї у бабусі». Зокрема, у 1998 році була видана збірка поезій Анатолія Махонюка «Дощу мелодія блакитна» з графічними ілюстраціями В. Михальської, а в 1999 р. – збірка поезій львівської поетеси, уродженки Волині Євгенії Лещук «Вершина», частково проілюстрована художницею, 2000 р. – «Загадайлівка» луцького письменника Миколи Онуфрійчука, 2002 р. – «Лілея» Лесі Українки, 2005 р. – «Рукавичка» Юрія Герасимчука, 2006 р. – «Про мишку і Мурку» Галини Ушакової та «У громі неба» Наталії Сосенко (Рівне), 2008 р. – «Дорога до обрію» Ніни Шаварської (Київ), 2009 р. – «Давай дружити» та в 2012 р. – «Мартинові щедрування» волинської поетеси Валентини Штинько, 2013 р. – «Казки діда Власа» Анатолія Щура (Рівне) та ін. У 2003 році Валентина Михальська репрезентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки «Червоне і чорне». У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві «Християнське життя», мисткиня сповна виявила свій талант у цілій серії графічних робіт. У цьому ж році управлінням у справах сім‘ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію для молодих талановитих художників імені Валентини Михальської.

Важливим творчим здобутком художниці став великий мистецький виставковий проєкт у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж році Валентина Михальська нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, а в 2018 р. – Орденом княгині Ольги ІІ ступеня за активне творче життя, значний внесок в естетичне вихання молоді. Особистий внесок у розвиток української культури було відзначено й багатьма місцевими дипломами та грамотами. Сьогодні її твори зберігаються у приватних та музейних колекціях України, найбільші – у Волинському і Любомльському краєзнавчих, Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, Рівненському, Костопільському та Сарненському краєзнавчих музеях.

У 2019 році мисткиня перемогла в акції в числі десяти «Самородків із народу», організованої редакцією газети «Волинь-нова» та отримала журналістську премію «За служіння суспільству» імені Степана Сачука. А ще редакція ініціювала випуск поштової марки із творами художниці.

У 2022 році до дня народження Лесі Українки в Музеї історії освіти Волині Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти за участі Волинського і Любомльського краєзнавчих, Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки та приватного зібрання художниці підготовлено мистецький виставковий проект «Дитячий світ волинської художниці Валентини Михальської», повноцінно зреалізувати який перешкодила повномасштабна російська агресія проти України, що розпочалась вранці 24 лютого.

З раннього дитинства Валя Михальська захоплювалась Лесею Українкою, в думках порівнювала свою складну життєву ситуацію із Лесиною, в її творчості та долі шукала життєвих орієнтирів та формування світоглядних пріоритетів. Вперше своє захоплення й інтерпретацію творчості Лесі Українки Валентина Михальська представила для широкого загалу у 1996 році, в рік 125-літнього ювілею поетеси. Творчі рецепції стосувалися знаменитої драми-феєрії «Лісова пісня», створеної за мотивами волинської міфології. Серія складалася з 7 картин, виконаних аквареллю та кольоровими олівцями. В 1999 році Валентина повернулась до цієї теми, створивши велику, як для неї, за форматом акварельну роботу «Лісова пісня».

Новим етапом професійного зростання і творчим досягненням Валентини Михайлівни стала серія графічних робіт під символічною назвою «Косачівни», виконані на замовлення Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки з нагоди 130-річчя від дня народження Лесі Українки. Взявши за основу техніку «перо, туш, крапка», художниця протягом 1999–2000 років створила оригінальні графічні портрети: Олена Пчілка (1999, 2000), Драгоманова Єлизавета Іванівна, Леся Українка, Ізидора Косач, Оксана Косач, Кривинюк Ольга, які у 2001 ювілейному році Лесі Українки експонувалися на великій мистецькій виставці в Колодяжному та Луцьку і стали окрасою наукового  збірника матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури».

Дефіцит дешевої ілюстрованої дитячої книжки, спілкування і викладацька робота зі школярами місцевої школи спонукали Валентину Михальську до інтенсивної праці в цій галузі. Мисткиня активно спілкується із поетами та письменниками, журналістами, видавцями, шукає спонсорів для фінансування проєктів. З понад 20-ти створених Валентиною ілюстрованих  дитячих видань 2 – за творами Лесі Українки, 1 – Олени Пчілки. У 2002 році мисткиня виконує 9 ілюстрацій до Українчиної казки для дітей «Лелія», яка вийшла друком в цьому ж році у Луцьку на кошти, зібрані В. Михальською, і викликала позитивні оцінки освітян та бібліотекарів, а особливе зацікавлення – у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Отриманий схвальний результат окрилив художницю і вже через рік, у 2003, вона видає збірку дитячих віршів Лесі Українки «Вишеньки-черешеньки», для якої створила 5 акварельних ілюстрацій. Книжечка традиційно була подарована бібліотекам, школам, дитячим садочкам і будинкам та інтернатам.

У цьому ж році Валентина Михальська взяла участь у Міжнародному конкурсі книжкових знаків, приуроченому 90-річчю пам’яті Лесі Українки та 55-річчю Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, організованого Українським екслібрис-клубом та Волинським краєзнавчим музеєм. На суд журі було подано три оригінальні тематичні роботи, виконані уже випробуваною технікою «туш, перо»: «Леся Українка. Лісова пісня», «Леся Українка. Волинь», «Леся Українка. 90 літ пам’яті. 2003». Екслібриси були високо оцінені, отримали заохочувальну премію та опубліковані у Каталозі виставки «Леся Українка та родина Косачів в екслібрисі».

У 2014 році упорядники видання поеми Олени Пчілки «Козачка Олена», яка не перевидавалась більше 100 років, Віра Комзюк, завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки та Наталія Пушкар, головний хранитель Волинського краєзнавчого музею запропонували Валентині Михальській проілюструвати її. В результаті тривалої роботи над текстом, переосмислення викладеної в творі трагічної сторінки національної історії боротьби українців за незалежність, було створено 9 акварельних ілюстрацій, серед яких одиночний і груповий портрети, сюжетні картини та пейзажі. В. Михальська вміло відібрала головні сюжетні події та майстерно виконала ілюстрації, підкріпивши їх цитатами із поеми Олени Пчілки. Книжка побачила світ у луцькому видавництві «Надстир’я», віддрукована Ковельською міською друкарнею.

Мисткиня живе в с. Хворостів тепер Ковельського району на Волині. Через загострення хвороби не має змоги малювати.

Творча спадщина волинської художниці Валентини Михальської багатогранна і має величезний пізнавальний, освітній та виховний потенціал, стала надбанням культури та мистецтва волинського краю.

Силюк А. 15 серпня 60 років від дня народження В. М. Михальської (1964) – української художниці й педагога / А. Силюк // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2024 рік / Волин. обл. рада, Департамент культури, молоді та спорту Волинської ОДА , Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, Н. Д. Хомяк ; відп. за вип.: О. Г. Важатко, Н. В. Граніч. – Луцьк, 2023. – С. 138–145.

Література:

Валентина Михальська : живопис. Графіка. – Володимир-Волинський : [б. в], 1998. – 11 с.

Валентина Михальська: з криниці чистої любові : каталог виставки живопису, графіки та монотипій різних років. – Луцьк, [б. в], 2005. – 6 с.

Михальська Валентина Михайлівна // А я іду крізь біль до світла : кат. вист. – Луцьк, 2002. – С. 4–5.

Михальська В. Казка оживає знов : поезія для дітей / В. Михальська. – Луцьк : Християн. життя, 2006. – 12 с.

Михальська В. Червоне і чорне : графіка / В. Михальська. – Луцьк : Християн. життя, 2003. –  48 с.

***

Штинько В. Давай дружити! / В. Штинько, худож. В. Михальська. – Луцьк : Християн. життя, 2009. – 16 с.

***

Михальська В. Анатолія Силюка шанують музейники всієї країни / В. Михальська // Волинь-нова. – 2018. – 27 лют. – С. 7.

Михальська В. «Ви чули мене, маленьку людину» / В. Михальська // Волинь-нова. – 2016. – 8 листоп. – С. 8.

Михальська В. Не байдужа мені Ваша байдужість, українці / В. Михальська // Волинь. – 2022. – 16 січ. – С. 5.

Михальська В. «Не бійтеся заступитися за інших, бо завтра захист потрібен  буде вам» / В. Михальська // Волинь-нова. – 2017. – 10 серп. – С. 9.

Михальська В. «Не у всіх сорокаліття, але у кожного є сороковий день» / В. Михальська // Волинь-нова. – 2016. – 14 черв. – С. 8.

 

***

Онуфрійчук М. А. Дивосвіт Валі Михальської : перший лауреат премії імені Кондзелевича / М. А. Онуфрійчук // Онуфрійчук М. А. З минулих літ : статті, есеї, інтерв’ю / М. А. Онуфрійчук. – Луцьк, 2018. – С. 243, 244–245.

Силюк А. Творчий світ волинської художниці Валентини Михальської / А. Силюк // Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А. Ю. Римського: минувшина, сучасність, майбуття : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, присвяч. 80-річчю освіт. закладу. – Луцьк, 2019. – С. 449–451.

Бубнюк А. Валентина Михальська: любов у фарби перелита / А. Бубнюк // Нова доба. – 2014. – 8 листоп. – С. 5.

Вернісаж! Мистецьке турне волинянки продовжилося на Львівщині // Волинь-нова. – 2018. – 30 січ. – С. 2.

Виставки : мистецький подарунок до Дня Святого Миколая від Валі Михальської  // Волинь-нова. – 2017. – 16 груд. – С. 2.

Волинську художницю Валентину Михальську нагороджено Орденом княгині Ольги ІІ ступеня // Волинські новини. – 2018. – 2 серп. – С. 2.

Журналістські будні і прощання зі сподіванням на зустріч : відкриття виставки Валі Михальської у Костополі // Волинь-нова. – 2015. – 14 трав. – С. 2.

«З любов’ю до життя» // Новий погляд. – 2016. – 19 трав. – С. 4.

Занюк Л. Зал слухав Валентину Михальську стоячи, коли їй вручали премію імені Степана Сачука / Л. Занюк // Волинь-нова. – 2016. – 4 черв. – С. 1.

Занюк Л. «Хай на мою виставку прийдуть ті, хто має смуток. І їм стане краще» / Л. Занюк // Волинь-нова. – 2016. – 11 черв. – С. 10.

Занюк Л. Чому я читаю 80-річну «Газету Волинь» і раджу Вам? / Л. Занюк // Волинь. – 2019. – 26 верес. – С. 2.

Згоранець О. Художниці, яка бачить крізь стіни Сонце – 55! / О. Згоранець // Волинь. – 2019. – 20 серп. – С. 3.

Зустрічі : завдяки Валі Михальській нас накрила «хуртовина хризантем» // Волинь-нова. – 2017. – 14 листоп. – С. 2.

Лугова М. Так тримати, народна художнице Волині / М. Лугова // Волинь-нова. – 2018. – 5 лип. – С. 7.

Лугова М. «Цю високу відзнаку я присвячую своїм батькам» : Валентину Михальську нагороджено орденом Княгині Ольги ІІ ступеня / М. Лугова // Волинь-нова. – 2018. – 26 лип. – С. 18.

Меліхова І. Її твори світлі, натхненні, справжні. Як і вона сама / І. Меліхова // Віче. – 2014. – 21–27 серп. – С. 16.

Мельник В. Сливи достигають у полудень : у Луцьку відкрилася ювілейна виставка Валентини Михальської / В. Мельник // Уряд. кур’єр. – 2014. – 6 верес. – С. 24.

Неспокійні серця : творити – значить повноцінно жити // Волинь-нова. – 2014. – 6 груд. – С. 2.

Особистості : дружить художниця зі школярами // Волинь-нова. – 2016. – 29 листоп. – С. 2.

Особистості : на виставку – із поліцейським екскортом // Волинь-нова. – 2016. – 9 лип. – С. 2.

Пилипенко В. Світ, наповнений любов’ю / В. Пилипенко // Наше життя. – 2014. – 21 серп. – С. 2.

Рутковська В. Волинський куточок у центрі столиці / В Рутковська // Культура і життя. – 2018. – 27 лип. – С. 4–5.

Тимощук Я. Навіть у 50 Валентина – дівчинка з крилами / Я. Тимощук // Волинь-нова. – 2014. – 16 серп. – С. 1, 12.

Тимощук Я. «Пройдіться по сонячному промінню, щоб при цьому не обпектися!» / Я. Тимощук // Волинь-нова. – 2014. – 28 серп. – С. 12.

Тріумф Михальської, Протопоп і сестер Махонюк // Волин. газета. –2018. – 21 черв. – С. 12.

Трофимчук Т. Художниця Валентина Михальська, газета «Волинь-нова» і Укрпошта заробили 5000 гривень на храм для Волновахи / Т. Трофимчук // Волинь-нова. – 2017. – 8 лип. – С. 1, 3.

Ушакова Г. Та, що прокладає світло / Г. Ушакова // Селян. життя. – 2014. – 22 трав. – С. 3.

Хвас В. Валентина Михальська проілюструвала поему Олени Пчілки «Козачка Олена» / В. Хвас // Наше життя. – 2014. – 8 листоп.

Хвас В. Валя Михальська: «Для мене віра – це стержень, який тримає на цій землі…» / В. Хвас // Наше життя. – 2020. – 14 серп. – С. 1.

Хвас. В. «Життя дуже красиве…» …і марнувати його людина не має права / В. Хвас // Наше життя. – 2014. – 14 серп. – С. 3.

Хвас В. Її картини променяться енергією Божої любові / В. Хвас // Наше життя. – 2018. – 29 берез. – С. 1.

Хвас В. У художника і слово кольорове… / В. Хвас // Наше життя. – 2017. – 7 жовт. – С. 2.

Хвас В. Художниця Валя Михальська під час вручення їй ордена / В. Хвас // Наше життя. – 2018. – 28 лип. – С. 1.

Хвас В. «Я – щаслива. І це відчуваю кожної миті» / В. Хвас // Наше життя. – 2019. – 16 серп. – С. 1.

Хмельовська В. Древній Корець привітав волинську художницю / В. Хмельовська // Волинь-нова. – 2016. – 19 квіт. – С. 7.

Хвас Ю. Благодійна марка Валентини Михальської займе почесне місце у Любомльському краєзнавчому музеї / Ю. Хвас // Волинь-нова. – 2018. – 22 лют. – С. 15.

Художниця відзначила ювілей // Діалог. – 2014. – 21 серп. – С. 11.

Чайка Р. «З того, що Ви пишете видно Ваші душі» : Валентина Михальська удостоєна премії імені Степана Сачука / Р. Чайка // Волинь-нова. – 2016. – 7 черв. – С. 6.

Шепеля В. Життя та творчість пронизані любов’ю / В. Шепеля // Новий погляд. – 2021. – 29 січ. – С. 1.

Штинько В. Валя Михальська: «Говорити із Президентом уже не хочу…» / В. Штинько // Волинь-нова. – 2016. – 29 груд. – С. 4.

Штинько В. Життя неймовірно красиве! / В. Штинько // Волинь-нова. – 2014. – 13 груд. – С. 12.

Штинько В. «Та, що прикликає світло» / В Штинько // Волинь-нова. – 2014. – 15 трав. – С. 10.

Штинько В. Художниця Валя Михальська вміє дивувати і дивуватися / В. Штинько // Волинь-нова. – 2017. – 23 груд. – С. 1.

Штинько В. Ця невгамовна Валя Михальська / В. Штинько // Волинь-нова. – 2015. – 5 листоп. – С. 20.

Штинько В. Як повернути крила тим, у кого доля їх обрізала / В. Штинько // Волинь-нова. – 2014. – 28 жовт. – С. 12.

Юр’єва Я. «Цей орден заслужили мої мама і тато» / Я. Юр’єва // Новий погляд. – 2018. – 20 лип. – С. 4.

 

***

Левицька Т. 15 серпня 40 років від дня народження В. М. Михальської (1964) – самодіяльної художниці / Т. Левицька // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2004 / упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред. Е. С. Ксендзук ;  відп. за вип.: А. М. Силюк, Л. А. Стасюк. – Луцьк, 2003. – С. 78–79.

Навроцька З. М. Михальська Валентина Михайлівна / З. М. Навроцька // Енциклопедія Сучасної України. – Київ, 2018. – Т. 20 : Медична-Мікоян. – С. 601–602.

Силюк А. 15 серпня 50 років від дня народження В. М. Михальської (1964) – української художниці / А. Силюк // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / Упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2013. – С. 125–129.

четвер, 8 серпня 2024 р.

Віра Михайлівна Комзюк: "Горжусь, що народилася в Колодяжному"

Комзюк В. М. (дівоче прізвище Колдуба) народилася 8 серпня 1948 року в селі Колодяжне Ковельського району. Здобувши у 1966 р. середню освіту, розпочала свою трудову діяльність електрослюсарем Ковельського райоб'єднання «Сільхосптехніка». У 1973 р., закінчивши історичний факультет Луцького державного педінституту імені Лесі Українки, була направлена за розподілом у село Дольськ Любешівського району вчителем історії та географії в місцевій школі. Проте, коли у Колодяжному з'явилась вакансія наукового співробітника в музеї Лесі Українки, не вагаючись повертається до рідного села, і музейна справа стає її життям.

Майже 40 років трудової діяльності Віри Михайлівни Комзюк було присвячено саме музейництву (1979–2016 рр.). Очоливши колектив музею Лесі Українки у Колодяжному (1979), молода завідувачка мала вирішувати питання кардинальної реорганізації установи, зокрема: побудова нового приміщення для літературного музею та наповнення його експонатами; ремонт та концептуальне переосмислення експозиції меморіальної частини музею у будинках Косачів.

Восени 1980 р. у новобудові відкрилась перша літературна експозиція. У Колодяжне прибула делегація письменників на чолі з першим секретарем Спілки письменників України, лауреатом Державної премії імені Т. Г. Шевченка Павлом Загребельним. Першу екскурсію по експозиції для почесних гостей провела Віра Михайлівна Комзюк. 

Зі здобуттям незалежності України, постала гостра необхідність побудови нової літературної експозиції. Цей тягар взяла на свої плечі завідувачка музею та її колектив. Тематико-експозиційний план, тексти лекцій-екскурсій, і ось, з 1991 р. музей має нову експозицію, створену на високому науковому й естетичному рівні.

Під керівництвом Віри Комзюк було удосконалено збір, облік, та збереження музейних предметів, зокрема, проведено інвентаризацію фондів музею. Завдяки комунікабельності і високій професійності завідувачки надійшло 78 одиниць меморіального фонду Косачів. А листування з Мар'яном Коцем, повноважним представником у США з питань повернення в Україну культурних цінностей, принесло музею близько 800 одиниць архіву Юрія Косача (племінника поетеси). На грудень 2016 р. у музеї нараховувалося 6700 експонатів основного і 6831 науково-допоміжного фонду.

Результатом великої науково-дослідницької роботи колективу на чолі з завідувачкою була участь співробітників у багатьох наукових конференціях як у стінах рідного музею, так і за його межами та ряд статей у наукових збірниках. За участі Віри Михайлівни Комзюк було підготовлено ряд видань, зокрема, путівники по музею (1996 р.; 2001 р.; 2006 р.; 2008 р.; 2011 р.); каталог-довідник «Прижиттєві документи і матеріали Лесі Українки і родини Косачів»; повне видання українських узорів, зібраних Ольгою Косач-Кривинюк та факсимільне видання альбому «Олена Пчілка»; репринтні видання творів Лесі Українки «Лісова пісня», «На крилах пісень» та перекладів Лесі Українки, Максима Славинського з Гейнріха Гейне «Книга пісень»; дитячі твори Лесі Українки «Біда навчить», «Давня весна»; фольклористичну працю Лесі Українки «Купала на Волині»; поему Олени Пчілки «Козачка Олена».

За свою багаторічну подвижницьку працю В. М. Комзюк отримала низку нагород, найважливіші з яких: Почесна грамота Президента України (1994 р.), звання «Заслужений працівник культури України». (1994 р.), обласна літературна премія «Одержимість» (1996 р.), кавалер ордена Княгині Ольги III ступеня (2009 р.), «Почесний краєзнавець України».

Нині Віра Михайлівна на заслуженому відпочинку, але улюблену справу не полишає, вона і далі популяризує життя і творчість родини Косачів. У 2021 році видала путівник по Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

Антонюк О. 8 серпня 75 років від дня народження В. М. Комзюк (1948) – лесезнавиці, музеєзнавиці, заслуженого працівника культури України / О. Антонюк // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2023 рік / Волин. обл. рада, Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба ; відп. за вип.: О. Г. Важатко, Н. В. Граніч. – Луцьк, 2022. – С. 146–150.

 

Література:

Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / авт. тексту: В. Комзюк, Л. Мержвинська. – Луцьк : Ініціал, 1996. – 60 с.

Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / авт. тексту: В. Комзюк, Л. Мержвинська. – Луцьк : Ініціал, 2006. – 80 с. : кольор. іл., фото.

Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному : путівник / авт. тексту: В. Комзюк, Л. Мержвинська. – Луцьк : Медіа, 2008. – 12 с. : кольор. іл., фото.

Меморіальні речі Лесі Українки та родини Косачів : зі збірки  Колодяженського літ.-мемор. музею Лесі Українки / авт. тексту В. Комзюк. – Ковель : Ковел. міськ. друк., 2013. – 12 с. : фот. кольор. – (Колекції Волинського краєзнавчого музею ; вип. 7).

***

Леся Українка. Волинські сюжети : іст.-краєзн. нариси / О. Антонюк [та ін.] ; упоряд.: Н. Ю. Пушкар, В. М. Комзюк. – Луцьк : Волин. старожитності, 2012. – 252 с.

Леся Українка. Слово, моя ти єдиная зброє… / упоряд.: В. Комзюк, Н. Пушкар, А. Силюк. – Луцьк, 2016. – 292 с.

«Лісова пісня» Лесі Українки в рецепціях / упоряд. О. Бойко, В. Комзюк [та ін.]. – Луцьк ; Ковель : Надстиря, 2015. – 128 с.

Олена Пчілка – дітям : для мол. та серед. шк. віку / упоряд.: В. Комзюк, Н. Пушкар. – Львів : Апріорі, 2015. – 76 с.

Сташенко Н. «Та в нас пісні її лишились, В яких живе душа жива...» : до іст. публ. перших поетич. зб. Лесі Українки / Н. Сташенко ; уклад.: В. М. Комзюк, Н. Ю. Пушкар. – Ковель : Ковел. міськ. друк., 2011. – 40 с.

Український народний орнамент : вишивки, тканини, писанки : зібрала Ольга Петрівна Косач-Драгоманова (Олена Пчілка). Вип. VIII / вступ. ст. Н. Сташенко, уклад.: В. Комзюк, Н. Пушкар. – Ковель : Ковел. міськ. друк., 2010. – 36 с.

***

Комзюк В. М. Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в селі Колодяжне : путівник / В. М. Комзюк, Н. Ю. Пушкар. – Луцьк : Надстир'я, 2020. – 24 с.

Комзюк В. М. «Лісової пісні» музей (знаходиться в урочищі Нечимне) / В. М. Комзюк // Енциклопедія Сучасної України / НАН України, Наук. т-во ім. Т. Г. Шевченка. – Київ, 2016. – Т. 17 : Лег-Лощ. – С. 464. 

Пушкар Н. Матеріали до каталога-довідника «Документи і матеріали Лесі Українки і родини Косачів у музеях, установах Волині» / Н. Пушкар, І. Несторук, В. Комзюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії : матеріали Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 27-й річниці незалежності України, 100-й річниці Української революції та 500-й річниці надання Ковелю Магдебурзького права : наук. зб. – Ковель, 2018. – С. 411–418.

***

Бондаренко Г. В. 30 років ВООНСКУ та відомі постаті у краєзнавстві /  Г. В. Бондаренко // Історичне краєзнавство Волинської області (1939–2019 роки), присвяч. 30-річчю Волин. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України та 75-річчю факультету історії, політології та нац. безпеки Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2021. – С. 351–404.

Дмитренко А. Луцьк і Леся Українка та родина Косачів у дослідженнях волинських музейників / А. Дмитренко // Старий Луцьк : наук.-інформ. зб. ЛДІКЗ. – Луцьк, 2021. – Вип. XVII. – С. 279–290.

Пушкар Н. Віра Михайлівна Комзюк : нот. до неупередж. біогр. / Н. Пушкар // Волинський музейний вісник : наук. зб. – Луцьк, 2010. – Вип. 2. – С. 38–45.

Семенюк А. «І будуть приходити люди...» (штрихи до творчої біографії Віри Комзюк) / А. Семенюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії : матеріали Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 27-й річниці незалежності України, 100-й річниці Української революції та 500-й річниці надання Ковелю Магдебурзького права. : наук. зб. – Ковель, 2018. – С. 429–433.

Чашук М. Штрихи до біографії родини Косачів / М. Чашук // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії : матеріали Всеукр. наук. іст.-краєзн. конф., присвяч. 27-й річниці незалежності України, 100-й річниці Української революції та 500-й річниці надання Ковелю Магдебурзького права : наук. зб. – Ковель, 2018. – С. 441–444.

***

Пушкар Н. 8 серпня 70 років від дня народження В. М. Комзюк (1948) – лесезнавця, музеєзнавця, заслуженого працівника культури України / Н. Пушкар // Календар знаменних і памятних дат Волині на 2018 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя, 2017. – С. 153–160.

 

Анатолій Михайлович Силюк – відомий історик, краєзнавець, заслужений працівник культури України

16 вересня народився Анатолій Михайлович Силюк – заслужений працівник культури України. Вітаємо іменинника та зичимо добра, міцного здоров’я...