суботу, 24 березня 2018 р.

Місто різних - місто рівних

                       Ми щасливі! Ми побували у Музеї Волинської ікони!                           Ми доторкнулися до витоків волинського іконопису,    подихали духом старовини, дізналися багато-багато про неймовірно-захоплюючий світ стародавній світ! 


Музей волинської ікони в Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею, відкрився для відвідувачів 26 серпня 1993 року. Експозиція музею була побудована на пам’ятках іконопису XVI–XVIII століть, зібраних працівниками Волинського краєзнавчого музею у 1970–1980-х роках. Переважна більшість творів сакрального мистецтва надійшла у фонди музею з наукових експедицій 1981–1985 років, перед учасниками яких поставили завдання вивчити, облікувати  та зібрати пам’ятки історії і культури у діючих і знятих з реєстрації храмах Волині. Науковим керівником був відомий український мистецтвознавець Павло Жолтовський (1904–1986 рр.). За роки діяльності Музею волинської ікони зусиллями працівників збірка пам’яток сакрального мистецтва перетворилася в цілісну, систематизовану колекцію, яка постійно поповнюється. Сотні творів були привезені з експедицій, передані священнослужителями, подаровані колекціонерами й окремими громадянами.
На сьогодні унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва, які дозволяють вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI–XIX століть. Це – твори темперного й олійного іконопису, скульптура, предмети металопластики і декоративного різьблення. Більше чотирьохсот одиниць збереження – ікони кінця XVIII – початку XХ століть, вилучені на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон.
Працівники музею створили дві експозиції. Перша експозиція була представлена в орендованому приміщенні по пр. Перемоги, 4., де у шести експозиційних залах демонструвалось 59 ікон. 17 червня  2001 р. на честь 10-річчя проголошення незалежності України відкрито експозицію у новому реконструйованому приміщенні по вул. Ярощука, 5.
Активне посилання http://volyn-ikona.at.ua/index/0-2


Захід відбувся в рамках проекту громади Луцька 
«Місто – різних, місто – рівних»!






       Захоплюючу, потужну  розповідь про експонати музею презентувала нам Людмила Альбертівна Карпюк, провідний науковий співробітник Музею волинської ікони, відділу Волинського краєзнавчого музею, якій ми сердечно вдячні!

      А ще… учасники заходу були присутні на презентації виставки, присвяченої пам’яті митрополита Волинського і Луцького Ніфонта (Солодухи), ієрарха УПЦ (МП) «Великодній дивосвіт».






     Учасники подорожі Бібліотека - Місто -  Музей також дізналися з історії виникнення вулиці Степана Бандери у нашому місті. Ім'я голови Проводу ОУН Степана Бандери вулиця здобула у 2008 році. Відтоді майже на всіх будинках встановили таблички одного зразка з назвою вулиці.

Її початок, як вулиця Банкова, виник у 1920-их роках у зв’язку з будівництвом Селянського банку (нині - Будинок офіцерів на вулиці Винниченка). Відомий польський архітектор Мар’ян Лялевич запроектував цілий комплекс банкових споруд. 





З нетерпінням чекаємо наступної подорожі!





Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...