суботу, 15 грудня 2018 р.

Євген Сверстюк: гідність, честь, відповідальність




12 грудня у Волинській державній обласній універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся вечір памяті Євгена Сверстюка, українського письменника, літературного критика, філософа, громадського діяча.
Від Сільця з Горохівщини до Києва та столиць могутніх держав світу проліг шлях Євгена Сверстюка – письменника, релігієзнавця, культуролога, есеїста, літературознавця, правозахисника.
Середню освіту здобув у Горохові. 1952 року завершив навчання у Львівському державному університеті ім. Івана Франка, відділ логіки та психології при філологічному
факультеті. Після закінчення вузу вчителював у Почаєві та Богданівці, що на Тернопільщині.
1956-го закінчив аспірантуру при Науково-дослідному інституті психології Академії наук України. Викладав класичну українську літературу в Полтавському педагогічному інституті.
Після трьох років, проведених у Полтаві, Є. Сверстюк повернувся до Києва і влаштувався до редакції журналу «Вітчизна». Вже після перших літературно-критичних публікацій його ім’я почали називати поряд з іменами Івана Дзюби, Івана Світличного, Василя Симоненка, інших авторів, що творили ядро шістдесятників. Згодом молодого автора часто звільняли з посад, доки не влаштувався секретарем у далекому від літератури «Українському ботанічному журналі» (1965 р.).
Євген Олександрович в Україні і на Заході відомий як учасник національного опору, організатор «самвидаву», активний шістдесятник. За вільнодумство, за літературні твори, зокрема, за книжку есеїв «Собор у риштуванні» (Париж, 1970), відбув дванадцятирічне ув’язнення та заслання.
Перебуваючи в неволі, намагався не полишати літературної праці. Євген Сверстюк знаходив можливість займатися перекладами, писав і власні вірші. Вони публікувалися за кордоном. 1979 року в Нью-Йоркському видавництві «Пролог» вийшла збірка творів Євгена Сверстюка «Вибране». На той час Євген Олександрович був уже почесним членом міжнародного ПЕН-клубу (обраний 1978 року).
Лише 19 жовтня 1990 року пленум Верховного суду тодішнього УРСР визнав безпідставність усіх звинувачень, що їх інкримінували Сверстюку.
В Мюнхені 1992 року Євген Сверстюк захистив докторат за узагальнюючою науковою працею на основі своїх попередніх публікацій «Українська література і християнські традиції». 1993-го у видавництві «Пам’ятки України» вийшла друком книга «Блудні сини України». Саме за цю книгу 1995 року Є.Сверстюк удостоєний Державної премії України імені Тараса Шевченка. Окрилений цим визнанням, він продовжив працювати над переосмисленням творчості Т. Шевченка. Власна концепція аналізу творчості й життя Тараса Шевченка відображена у книзі Євгена Сверстюка «Шевченко і час» (1996). 1999 року вийшла книга «На святі надій», куди увійшли есе, літературознавчі й публіцистичні праці, а також коментарі і примітки до своєї творчості. За цю книгу 2000 року Є.Сверстюку було присуджено премію ЮНЕСКО за міжетнічну і міжконфесійну толерантність «Корнеліу-Копосу».
У луцькому видавництві «Терен» 2004 року вийшла книга «Євген Сверстюк. На хвилях «Свободи», до якої увійшли популярні виступи Є. Сверстюка на радіостанції «Свобода» про реалії життя в Україні. Одночасно в цьому ж видавництві вийшов збірник на пошану Євгена Сверстюка «На щедрий вечір». Це книга – дарунок друзів письменнику. Серед авторів цієї книги відомі письменники Волині. У цьому ж видавництві («Терен», 2005) з’явилась ще одна збірка Євгена Сверстюка «Олександр Довженко вчора і сьогодні. Затемнені місця в біографії». В ній письменник разом із літературознавцем Іваном Кошелівцем по-новому переосмислює життя і творчість О. Довженка. Нині Євген Сверстюк – президент Українського ПЕН-центру, президент Асоціації незалежної української інтелігенції, доктор філософії, головний редактор газети «Наша віра» – один із тих, кого називають совістю української нації. До його слова дослухаються президенти, глави церков, еліта не лише України.

Карабін Н. 13 грудня 80 років від дня народження Є. О. Сверстюка (1928) – українського письменника, літературного критика, філософа, громадського діяча / Н. Карабін // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2008 рік / ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, Е. С. Ксендзук. – Луцьк, 2007. – С. 167–171.

Відділ краєзнавчої роботи підготував книжкову виставку «Євген Сверстюк: гідність, честь, відповідальність».





Книжкову виставку підготувала бібліотекар відділу краєзнавчої роботи Наталія Хомяк.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...