суботу, 17 листопада 2018 р.

Ірина Левчанівська: світло долі і часу



15 листопада 2018 року у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся захід, присвячений 105-річчю від дня народження Ірини Левчанівської. Ірина Олександрівна – знана і шанована на Волині як громадська діячка, фото- і кіноаматорка, автор книг «Далеке і близьке», «Згадалось мені», «Сенаторка», «Ще не забулося», а також двох фотоальбомів «Луцьк у 50-х роках ХХ століття на світлинах Ірини Левчанівської» і «Мій кольоровий Луцьк». У цих виданнях – багатий краєзнавчий матеріал, що проливає світло на «білі сторінки» історії Волині.
Мати Ірини Левчанівської, Олена Карпівна, була першою жінкою-сенаторкою Речі Посполитої від Волині (1922–1927) – працювала у Комісії закордонних справ, в Українському парламентському клубі. Вона відстоювала політичні, культурні і соціальні права українців. ЇЇ пристрасні промови на захист місцевого населення звучали на високих зібраннях у Празі, Парижі, Женеві, Подєбрадах. А ще Олена та Олександр Левчанівські були активними членами «Просвіти».

Відділ краєзнавчої роботи долучився до заходу організацією книжкової виставки „Ірина Левчанівська: світло долі і часу”. 
Книжкову виставку підготувала бібліотекар відділу краєзнавчої роботи Наталія Хомяк.







Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...