середу, 5 квітня 2017 р.

Відомому українському композитору Мирославу Стефанишину – 90!



У Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбувся урочистий вечір із нагоди 90-річчя композитора та хормейстера Мирослава Стефанишина.


З нагоди ювілею маестро працівники відділу краєзнавчої роботи  Алла Понагайба та Наталя Хомяк представили книжкову виставку: 

«Творчі здобутки композитора Мирослава Стефанишина»





На книжковій виставці було представлено книги:
І. Видання творів
1.1 Окремі видання творів
1.2 Видання творів у співавторстві
1.3 Нотні видання

ІІ.  Публікації Мирослава Стефанишина у збірниках
                  2.1 Передмови, рецензії, відгуки, статті
                  2.2 Пісні на музику Мирослава Стефанишина
ІІІ. Публікації Мирослава Стефанишина у періодичних виданнях
                  3.1 Рецензії, відгуки, статті
                  3.2 Пісні на музику Мирослава Стефанишина
ІV. Література про життя і творчість Мирослава Стефанишина
                  5.1 Публікації у збірниках
                  5.2 Публікації у періодичних виданнях



З нагоди 90-річчя від дня народження Мирослава Степановича Стефанишина, завдяки Управлінню культури Волинської обласної державної адміністрації та Волинської державної обласної універсальної наукової  бібліотеки імені Олени Пчілки у видавництві «Терези» побачив світ біобібліографічний покажчик «Мирослав Стефанишин: композитор, музикознавець». Він присвячений відомому українському композитору, хормейстеру і диригенту, фольклористу, громадсько-культурному діячу, котрий у 1996 році організував і очолив Волинську обласну організацію Національної Ліги українських композиторів, заслуженому діячу мистецтв України, лауреату премії імені Степана Кривенького, почесному професору Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Мирославу Стефанишину.

Мирослав Стефанишин – знакова постать у мистецькому житті України та Волині, зокрема. Він володіє феноменальним і безмежним творчим настроєм, потужною духовністю, поєднуючи це з високою професійною вимогливістю.  

Мирослав Стефанишин безмежно любить чарівну волинську землю, її талановитих людей, і самовіддано дбає про наше музичне мистецтво. Своєю творчістю несе в маси справжню культуру, яка є сучасною і актуальною, вагомо заявляє про себе в музичному мистецтві України. Він веде слухачів у світ образів, створюваних звуками музичної мови, чує музику в  живописі, архітектурі і природі.

ВИДАННЯ УПОРЯДКУВАЛИ:  

 А. А. Понагайба, завідувач відділу краєзнавчої роботи Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки
 Н. С. Пилипюк, бібліотекар І категорії відділу літератури з питань мистецтв                                                      
Відповідальна за випуск:  Л. А. Стасюк, директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки



Даний посібник подає творчий доробок українського композитора та музикознавця Мирослава Стефанишина, а також матеріали про його життя та діяльність. Біобібліографічний покажчик вміщує 747 публікацій. Посібник відкриває вступна стаття кандидата мистецтвознавства, доцента СНУ імені Лесі Українки, члена Волинської організації Національної ліги українських композиторів Лариси Ігнатової «Стефанишинська формула українського патріотизму».

Покажчик містить описи книг, публікацій у збірниках, альманахах, антологіях, журналах і газетах. Хронологічні рамки відбору матеріалу сягають 1955–2016 років, відбір яких завершено 31 січня 2017 року.
   Видання розраховане на широке коло читачів: музикознавців, викладачів музичних шкіл, училищ, краєзнавців, працівників бібліотечних закладів. Сподіваємося на те, що воно стане у пригоді читачам, які цікавляться творчістю композитора  Мирослава Стефанишина.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Григорій Васильович Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині

  Відомий археолог, краєзнавець, дослідник історії Волині Григорій Васильович Охріменко народився 26 квітня 1950 р. в м. Прилуки Чернігівськ...