середу, 25 травня 2016 р.

"Впали славою святих України сини"





Онлайн–спілкування з мешканцями міста Волноваха
«Впали славою святих України сини»  

(до дня вшанування пам’яті лучан, які загинули під час антитерористичної операції на Сході України)


У рамках Всеукраїнського проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом», метою якого є – сприяння міжкультурній комунікації та порозумінню між волинянами та представниками Сходу України, зміцнення національної єдності, а також руйнування певних стереотипів, що побутують сьогодні в суспільстві буде проведено онлайн-спілкування  між містами-побратимами Луцьк – Волноваха.


Захід «Впали славою святих України сини» приурочено до дня вшанування пам’яті волинян, які загинули під час антитерористичної операції на Сході України. У нинішній складний для нас час, коли держава перебуває у стані війни, важливим завданням є єднання усього нашого народу задля захисту і збереження України. Два роки ми не можемо спати спокійно: знову гинуть найкращі українці, цвіт нації. Для всіх українців у цей день, 2 роки тому, почався новий відлік часу: до і після. Саме тоді ми відчули, що війна прийшла в кожну українську родину, не було жодного байдужого, у кого не боліла б душа, чи не текли гіркі сльози втрати.



25 лютого 2015 року наші міста Волноваха і Луцьк підписали Меморандум про співпрацю і стали побратимами. Цій події передували трагічні обставини, які поєднали нас. 22 травня страшна й безжальна звістка за лічені хвилини облетіла Волноваський район і долетіла до Луцька: під час проведення АТО в результаті обстрілу під селищем Благодатне Донецької області під Волновахою загинули 17 військовослужбовців з 51-ї ОМБР, 10 з них – вихідці з Волині. Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах було присвячено цей захід.






До слова було запрошено директора Волинського краєзнавчого музею, заслуженого працівника культури України Анатолія Силюка та завідувача відділу новітньої історії Валентину Машлай.
Як данину пам’яті землякам-волинянам члени Національної спілки краєзнавців Олександр Дем’янюк та Геннадій Гулько створили літопис про воїнів-синів Волині «Волинський пантеон: Схід - 2014». Книга присвячена пам’яті волинян, які загинули відстоюючи Незалежність і соборність України у зоні АТО. В книзі йдеться про долю 96 волинських військових, які загинули в зоні АТО, відстоюючи незалежність України. Багатьом із них, на жаль, не судилося повернутися живими. На заході були присутніа автори цього науково-популярного видання – Олександр Дем’янюк і Геннадій Гулько.  Олександр Дем’янюк, доктор історичних наук, професор, професор кафедри документознавства та інформаційної діяльності ЛІРоЛ Університету «Україна» у своєму слові зазначив, що вони прагнули опрацювати і максимально об’єктивно додати зібраний ними матеріал про земляків – новітніх Героїв Української держави.


 Ведуча заходу бібліотекар відділу краєзнавчої роботи – Наталія Хомяк. Вірші декламували бібліотекарі відділу краєзнавчої роботи Анна Гут та Наталія Шпанчук. Пісні виконували викладач та студенти Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського –  Орищук Тетяна Іванівна, Катерина Ордінат та Іванна Ліщук.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...