середу, 23 травня 2018 р.

Місто різних – місто рівних

22 травня у рамках проекту "Місто різних - місто рівних" відбулася екскурсія у Старе місто. Багато охочих відгукнулися на ідею побачити підземелля костелу Святих апостолів Петра і Павла. Екскурсія розпочалась із відділу краєзнавчої роботи, під час якої було представлено книги з історії костелу та заповідника міста Луцька. У подальшому подорож продовжилась по вулиці Замковій та Плитниці. Цікавою була розповідь Наталії Хомяк про заповідник "Старе місто".
Отож, ми дізналися, що окрім наземного міста, у Луцьку є розбудована мережа підземних переходів. На трьох рівнях підземного міста були сакральні об'єкти, трапезна, в'язниця, гробниці. Підземний комплекс під луцьким костелом Петра і Павла очолив п'ятірку найзагадковіших підземель України за версією сайту проекту ILoveUkraine.
Про унікальні триярусні підземелля, вхід до яких знаходиться під костелом свв. апостолів Петра і Павла, існує чимало легенд. Особливо вражає їх висота, яка в окремих місцях сягає майже 6 метрів. Кажуть, що колись Старе місто було сполучене ними з Шепельським і Жидичинським городищами, Олицьким замком та іншими укріпленнями навколо нього. В цих підземеллях були поховання (деякі збереглися) багатьох знатних лучан, у тому числі й луцьких римо-католицьких єпископів.













Немає коментарів:

Дописати коментар

Григорій Васильович Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині

  Відомий археолог, краєзнавець, дослідник історії Волині Григорій Васильович Охріменко народився 26 квітня 1950 р. в м. Прилуки Чернігівськ...