вівторок, 27 вересня 2016 р.

Голокост на Волині: жертви і пам’ять


Близько півтора мільйона євреїв знищив нацистський тоталітарний режим в Україні під час Другої світової війни. 29 ВЕРЕСНЯ минає 75-та річниця однієї з її трагедій — масової страти єврейського населення Києва у Бабиному Яру.

Скорботна історія єврейського народу на Волині. На початку німецько-радянської війни у Луцьку проживало більше 20 тис. євреїв. Після захоплення обласного центру Волині 25 червня 1941 року нацисти знищили близько 3 тис. євреїв. До зими 1941 року решту євреїв помістили до створеного міського гетто та у трудовий табір.
За свідченнями істориків, у серпні 1942-го нацистські окупанти розпочали планомірне знищення євреїв Луцького гетто та навколишніх сіл. Іудеїв привозили в урочище Причищизна, що знаходилося на південно-західній околиці Луцька (нині – територія Гнідавського цукрового заводу), де й розстрілювали у величезних ямах. Історія та сумна статистика свідчать, що у грудні того ж року німецька окупаційна влада завершила ліквідацію євреїв, знищивши 25 тис. 658 безневинних людей тільки за те, що належали до єврейської національності
 10 червня 1990 року на місці захоронення безневинно убитих облаштували й відкрили меморіал жертв єврейського Голокосту.



У фондах Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки представлений широкий масив публікацій про факти винищення 110 тисяч єврейського населення на Волині – переважно дітей, людей похилого віку, жінок. 

Книги, статті про акти геноциду представлені на виставці "Голокост на Волині: жертви і пам'ять".   


Україна має свій Голокост. Пройшовши через страхіття Голодомору, українці як ніхто інший розуміють біль єврейського народу. Ми зобов’язані берегти пам´ять про Голокост. Головною метою щорічної акції поминання жертв Голокосту є осуд нацизму в усіх його проявах, збереження історичної пам`яті про знищення мільйонів людських життів та недопущення повторення подій того часу.

До участі в презентації запрошені: Сергій Швардовський – голова громади прогресивного іудаїзму Волині


 Василь Федчук – краєзнавець, заслужений журналіст України



Олександр Котис – дослідник історії Луцька.



Ведучі заходу: Алла Понагайба, Наталія Хомяк і Наталія Шпанчук.























Молитву на івриті "Бог, сповнений милосердя" прочитав виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський!





Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...