середу, 25 листопада 2015 р.

Презентація нових книг кандидата церковно-історичних наук, історика-архівіста Володимира Рожка



 Шановні краяни!

     Ми не вперше зібралися в актовій залі бібліотеки на презентацію книг Володимира Рожка – «Преосвященний Платон Артем’юк, єпископ Рівненський і Крем’янецький» та історико-краєзнавчого нарису – «Ветли: минуле і сьогодення». 



Праця «Преосвященний Платон Артем’юк, єпископ Рівненський і Крем’янецький» - ще одна ґрунтовна спроба автора відродити пам'ять про події, пов’язані з історією становлення Української Церкви, як самостійної, незалежної та самобутньої частини православного світу. У центрі дослідження – постать Преосвященного Платона, єпископа Рівненнського і Кремянецького, який, попри свій вагомий внесок й активну участь у розбудові культурно-освітнього, громадсько-просвітницького, врешті, духовного життя на українських землях періоду до 20–40-х років ХХ століття, довгий час залишався невідомим для більшості українців.
Вперше Володимир Євтухович презентує для широкого загалу історико-краєзнавчий нарис про село «Ветли: минуле і сьогодення» – це неповторна, багатогранна, сповнена безлічі таємниць і загадок сторінка з історії села Ветли, що над Прип’яттю. Поселення Ветли засноване десятки тисяч років тому, було важливим духовно-релігійним та транспортно-економічним осередком у часи Руси-України, об’єктом суперечок і дипломатичних зв’язків у литовсько-польську добу. Воно пережило лихоліття війни та радянсько-атеїстичну навалу, та попри все, не лише не втратило своєї самобутності, але й зуміло примножити багатовікову культурно-духовну спадщину. Сучасне село Ветли – це поєднання розвиненої інфраструктури, традицій минулого та дивовижної природи – того, що утворює невідємну частину глибокого Полісся. Ветли – особливе село Волинського Полісся. За легендою, тут колись було місто, а над річкою стояв замок.
   Обидві книги побачили світ цього року (2015) у видавництві «Волинська обласна друкарня», що засвідчує про надзвичайну працьовитість та наполегливість автора у його наукових пошуках. Чисельні розвідки Володимара Євтуховича напрацьовані, завдяки його енергії та винятковому ентузіазму.



З вітальним словом виступила  директор Волинської  державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки  Людмила Антонівна Стасюк!





На нинішньому дійстві був присутній член Національної спілки письменників України, журналіст Віктор Олексійович Вербич.


Поділилась роздумами про наукове дослідження  Володимира Рожка начальник відділу використання ДАВО Любов Іванівні Коц.


        До слова прилучилась Антоніна Вікторівна Гурська.



      В заході також взяла участь завідувач архіву Луцького педагогічного коледжу Валентина Василівна Борейко.  



       Володимир Рожко не лише  науковець, дослідник,  а й талановитимй поет, прозаїк, перекладач. Вірші Володимира Рожка декламували працівники відділу краєзнавчої роботи: Анна Гут, Наталія Хомяк, Наталія Шпанчук.







Презентацію підготувала завідувач відділу краєзнавчої роботи Алла Понагайба. Ведуча заходу – Наталя Хомяк. Слайдопоказ Олени Гапонюк.







А Володимиру Євтуховичу, від щирого серця зичимо  міцного здоров’я, успіхів, Божого благословення  для здійснення Ваших нових творчих задумів!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...