суботу, 22 квітня 2023 р.

Вітаємо з Днем народження Олену Бірюліну!


22 квітня 2023 року виповнюється 60 років від дня народження волинської музейниці, краєзнавиці, заслуженого працівника культури України, завідувачки Музею історії Луцького братства – Олени Андріївни Бірюліної.

Довідка: Бірюліна Олена Андріївна з 1983 року працює у Волинському краєзнавчому музеї. У 2011 році підготувала наукову концепцію та створила перший в Україні Музей історії Луцького братства, який у 2013 році і очолила. Натепер Музей історії Луцького братства є одним з провідних закладів культури Волині, відіграє визначну роль у колекціонуванні, збереженні, дослідженні та популяризації пам’яток та історії краю. З року в рік зростає популярність музею, який є своєрідною візиткою міста.

За час роботи зробила значний внесок у розвиток музейної справи в області, дослідження давньої історії Волині, комплектування, збереження та вивчення історико-культурних пам’яток краю.

Під її керівництвом та при безпосередній участі підготовлено багато музейних виставок, зокрема, присвячених Т. Г.Шевченку, Лесі Українці, Данилу Братковському, Пилипу Орлику, В’ячеславу Липинському, Габріелі Запольській, Агатангелу Кримському, Дмитру Яворницькому, Яну Фітцке та ін., а також з історії українського козацтва, археології та медицини на Волині, які стали помітними подіями у науковому та культурному житті, викликали значний інтерес громадськості.

Ініціатор, організатор та активний учасник наукових конференцій. Автор численних наукових праць. Проводить велику науково-дослідницьку роботу з вивчення давньої історії краю, багато працює над дослідженням документів з історії Волині в архівах та бібліотеках України. Постійно друкує свої доповіді та повідомлення у збірниках наукових конференцій, статті - у колективних наукових збірниках та періодичних виданнях. У 2004 році як автор-упорядник випустила фототипічне видання книги «Данило Братковський. Світ, по частинах розглянутий», а у 2005 році у співавторстві підготовлено і видано книгу «Європейський з’їзд 1429 року в Луцьку». Організатор та учасник Міжнародної наукової конференції «Луцьке Хрестовоздвиженське братство – інституційний розвиток та місце в суспільному русі України та Білорусі», що відбулася на базі Музею історії Луцького братства.

Переможець обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині» у 2011, 2017 роках.

Бажаємо пані Олені міцного здоров’я, добробуту, миру, добра, натхнення, весняного настрою та успішної реалізації творчих проєктів!



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкові новинки

  Памʼятки княжої доби (волинський контекст) / Г. Гулько, Г. Охріменко, С. Локайчук. – Луцьк : Вежа-Друк, 2024. – Ч. 2. – 252 с.   Друга ...