середу, 11 листопада 2020 р.

Василь Простопчук – енергія життя, енергія творення

            19 листопада минає 68 років від дня народження відомого українського письменника та  журналіста Василя Васильовича Простопчука.



Василь Простопчук з 17 вересня 1979 року до квітня 2016 року був головним редактором волинського тижневика «Віче». Він – заслужений журналіст України. Його ім’я внесено у Книгу рекордів України, адже він найдовше в Україні безперервно очолював одне й те ж видання.

Василь Васильович – автор багатьох ліричних, гумористичних і дитячих книг. Як поет, він заявив про себе хоч і пізно, але досить зріло. Його ніжна інтимна лірика, його влучне сатиричне слово свідчать про не пересічність таланту. Це поет-лірик, поет-сатирик, поет-пісняр.

Також Василь Простопчук є автором найменшої книжечки в Україні, яка була в продажу, – «Що у ста на устах».

Василь Васильович Простопчук брав активну участь у спорудженні пам’ятника Олені Пчілці біля бібліотеки її імені в Луцьку.

У відділі краєзнавчої роботи Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки представлена виставка «Василь Простопчук – енергія життя, енергія творення».


 

Важко жити. А ще важче писати автобіографію.

Василь Простопчук.

Василь Васильович Простопчук народився 19 листопада 1952 року. Із публікацій у районній та обласній пресі розпочався у 1969 році творчий шлях учня Поповичівської восьмирічки Василя Простопчука, уродженця села Поповичі Ковельського району Волинської області. Успішно закінчивши у 1970 році Голобську десятирічку, Василь Простопчук того ж року вступив на факультет журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Знайомиться з мистецькою елітою столиці, бере участь у студентській літературній студії імені Чумака (СіЧ), виходить з неї разом з Віктором Барановим і Станіславом Чернілевським у 1972 році на знак незгоди з перейменуванням на студію імені Рильського (СіР), публікується у республіканській пресі, виступає на радіо…

Після п’яти університетських років – робота у волинській газеті «Молодий ленінець». Працює кореспондентом, завідуючим відділом, а з вересня 1979 року – редактором цієї газети, яка досягає третього тиражу в Україні серед молодіжних видань. У період перебудови «Молодий ленінець» змінює назву на «Молоду Волинь», і газета першою в області надає свої шпальти для виступів лідерів Народного руху, а Василь Простопчук водночас створює і очолює Волинську асоціацію сатириків та видає ще одну газету – «Нате», яка у 1992 році займає перше місце серед сатиричних періодичних видань на Всеукраїнському фестивалі гумору в Києві. У часи становлення української держави обласна молодіжна газета, а пізніше громадсько-політичний тижневик «Віче» стає одним із державотворчих центрів на Волині, а її головний редактор удостоюється ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесної грамоти Кабінету Міністрів України, звання «Заслужений журналіст України».

Член національних спілок письменників і журналістів України Василь Простопчук – автор понад п'яти десятків ліричних, сатиричних і дитячих книг, зокрема дев'ятитомного видання афоризмів «Непристольні гноми», багатьох популярних пісень, які були лауреатами і дипломантами всеукраїнських фестивалів «Пісня року», «Пісенний вернісаж» і «Шлягер», один з авторів лібрето балетної вистави «Неминуча» у постановці Волинського академічного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Простопчук В. Автобіографія / В. Прстопчук [Електронний ресурс] // Простопчук: офіційний сайт Василя Простопчука : сайт. – Режим доступу : https://prostopchuk.com/biography. – Назва з екрану.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

75 років від дня народження А. О. Маренич (1949) – народної артистки України

Талановита волинська співачка Антоніна Олександрівна Маренич народилася 17 березня 1949 року. Любов до музики в маленької Антоніни зароджу...