неділю, 2 серпня 2020 р.

Щиро вітаємо нашу ювілярку!!!


2 СЕРПНЯ
70 років від дня народження В. В. Москалюк (1950) –
заслуженого працівника культури України


Валентина Василівна Москалюк – головний режисер Волинської обласної філармонії, заслужений працівник культури України. 
50 років свого життя вона присвятила праці в закладах культури 
Волинської області.
Народилася В. В. Москалюк 2 серпня 1950 року в с. Підлозці Млинівського району Рівненської області. Валентина була активною, життєрадісною дівчиною, учасницею місцевої художньої самодіяльності. Однак її найбільшим захопленням були книги. У 1967 році після закінчення Торговицької середньої школи Валентина Москалюк вступила до Луцького культосвітнього училища на спеціальність «Бібліотечна справа». У 1969 році вона успішно закінчує училище і здобуває фах бібліотекаря-бібліографа. Як молодий спеціаліст їде за направленням у Локачинський район Волинської області. Працює бібліотекаркою в Локачинській районній бібліотеці для дітей.
Бібліотечній справі Валентина Москалюк присвятила багато років свого життя. У професії бібліотекаря виявились її найкращі людські риси – розум, працьовитість, інтелігентність. У 1971 році вона переїздить до Луцька. Її запрошують на роботу у Волинську обласну дитячу бібліотеку на посаду завідувачки методичного кабінету бібліотеки. У 1973 році Валентину Василівну було переведено на посаду старшого інспектора по бібліотеках Волинського обласного управління культури. Її вчителями були знані і досвідчені працівники галузі культури – М. О. Царенко, Д. А. Поштарук, Г. П. Місан, М. С. Ярощук, В. М. Чеблін, А. П. Антонюк. Паралельно Валентина Москалюк навчається у Київському інституті культури імені О. Є. Корнійчука, де у 1975 році отримує диплом про вищу освіту.
Протягом 1985–1989 років В. В. Москалюк працює на різних посадах у закладах культури Волині. Вона була заступником директора обласного центру народної творчості, один рік – завідувачкою відділу Волинської обласної наукової медичної бібліотеки, протягом трьох років – помічником головного режисера з літературної частини Волинської обласної філармонії.
Упродовж з 1989 по 1998 ріки Валентина Василівна обіймала посаду завідувачки науково-методичного відділу Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки. Працюючи в бібліотеці, вона стала ініціатором та організатором цікавих науково-освітніх масових заходів, зокрема, циклу вечорів історичного портрета та літературно-мистецьких вечорів за участю артистів Волинської обласної філармонії під гаслом «Повернуті та незаслужено забуті імена».
У 1998–2004 роках В. Москалюк переходить на роботу до Луцького міського управління культури, де працює на посаді інспектора. Вона була автором сценаріїв і режисером-постановником багатьох масових заходів до державних і професійних свят, режисером шести міжнародних фестивалів «Поліське літо з фольклором», міських фестивалів хорових колективів, в організації яких яскраво проявилась її творча особистість. Починаючи з 2002 року, Валентина Москалюк активно співпрацює з Волинською обласною організацією Української спілки ветеранів Афганістану. Лучанам запам’яталися вечори-реквієми, тематичні концерти, присвячені річницям виведення радянських військ з Афганістану, цікаво і професійно, проведені Валентиною Москалюк.
Особливо творчими для Валентини Василівни стали роки праці у Волинській обласній державній філармонії. За її сценаріями було проведено десятки свят та концертів. Виконані в її постановці свята з нагоди ювілеїв створення філармонії у 2000, 2010, 2015 роках, дозволили зібрати та систематизувати матеріал з історії та діяльності закладу культури, що знайшло реалізацію у виданні книги «Волинська обласна філармонія», яка вийшла друком до 75-річчя філармонії в 2015 році (керівники та автори проекту видання – С. І. Єфіменко та В. В. Москалюк). Як головний режисер філармонії В. В. Москалюк здійснила постановку багатьох концертів до Міжнародного дня музики, відкриття концертних сезонів філармонії «Магія музики» (2011–2013 рр.) та «А музика звучить» (2015), літературно-мистецьких вечорів, присвячених140-річчю від дня народження Лесі Українки, 170-річчю Миколи Лисенка, 200-річчю Тараса Шевченка, 160-річчю Івана Франка, різноманітних тематичних концертів до державних та професійних свят.
За вагомий внесок у популяризацію досягнень національної культури в 1996 році В. В. Москалюк було присуджено обласну премію в галузі літератури, культури і мистецтва у номінації імені Миколи Куделі. Вона стала її першим лауреатом. Валентина Москалюк за свою подвижницьку працю в галузі культури Волині має різноманітні нагороди і відзнаки. Вона нагороджена значком «За отличную работу» Міністерства культури СРСР, медалями «За заслуги» ІІІ (2005), ІІ (2010), І (2016) ступенів Української спілки ветеранів Афганістану, медаллю «За подвижництво в культурі» Українського Фонду культури (1997), багатьма почесними грамотами і подяками Волинської обласної ради, обласної державної адміністрації, Луцької міської ради і управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації.
9 листопада 2016 р. Валентині Василівні Москалюк присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».
Євгенія Ковальчук

Література:
Волинська обласна філармонія / керівник, авт. проекту: С. І. Єфіменко, В. В. Москалюк. – Луцьк : Надстир'я, 2015. – 144 с.
Волинь бібліотечна : довідник. – Луцьк, 2003. – 48 с.
Про В. В. Москалюк – с. 42.
Волинь на зламі століть: історія краю (1989–2000 рр.). – Луцьк : Вежа, 2001. – 692 с.
Про В. В. Москалюк – с. 389
Москалюк Валентина Василівна: заслужений працівник культури України // Слава і гордість культури України. Випускники Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського 1952–1997 рр. / авт. проекту, збирач матеріалів А. П. Антонюк. – Луцьк, 2017. – С. 363–368.
Живе мелодія у слові // Волинь. – 1995. – 20 квіт. – С. 2.
Штинько В. Свято поезії / В. Штинько // Волинь. – 1995. – 22 черв. – С. 2.

***
Ксендзук Е. 2 серпня 55 років від дня народження В. В. Москалюк (1950) – першого лауреата обласної премії імені Миколи Куделі / Е. Ксендзук // Календар знаменних і пам'ятних дат Волині на 2005 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Е. С. Ксендзук. – Луцьк, 2004. – С. 88–89.

***
Москалюк Валентина Василівна [Електронний ресурс] // Волинська обласна філармонія : сайт. – Режим доступу:  https://www.volynconcert. – Назва з екрану.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Народному артисту України Василю Чепелюку – 70!

  Народився співак Василь Чепелюк 14 квітня 1954 р. у поліському селі Холоневичі тоді Ківерцівського району. За новим адміністративно- терит...