четвер, 3 жовтня 2019 р.

Український геній Михайла Косача

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять видатної української письменниці, етнографа, фольклориста та громадської діячки Олени Пчілки, від дня смерті якої минає 89 років.
Цікавою новинкою для аудиторії стали перегляди тематичних фільмів про родину Косачів. Сьогодні до вашої уваги пропонуємо фільм про улюбленого сина Олени Пчілки – Михайла. Сестра Ольга з цього приводу писала : «Міша був перша, бажана, радісно ждана дитина у наших батьків. Вони обоє були тільки щасливі від його народження. Вдався він вродою гарний, вдачею яскравий, показний. Здатний, навіть талановитий, розумний, жвавий, говіркий, веселий, дуже добрий, з феноменальною памяттю… Батько дуже любив Мішу, але всіх нас любив більш-менш однаково. Мати ж безперечно найбільше любила Мішу, вона його просто обожнювала…



Михайло Петрович Косач – старший брат Лесі Українки, вчений-фізик, перекладач, письменник (літературний псевдонім «Обачний»).
Народився 13 липня 1869 року у  місті Новограді-Волинському. Його дитинство разом з Лесиним промайнуло на берегах «Случі рідної». Михайло з Лесею були великими друзями, оскільки вікова різниця між ними була всього рік і п’ять місяців, все життя: мали спільні інтереси, ігри, книжки, разом вчилися танцювати, малювати, за що рідні дали їм спільне жартівливе домашнє ім’я – «Мишолосіє». 
Починаючи із 2015 року нашою бібліотекою започатковано перегляди документальних фільмів, вшановуючи память Олени Пчілки – Берегині родини Косачів. В цьому році до вашої уваги  запропоновано телефільм «Український геній Михайла Косача», який присвячено синові Олени Пчілки.  Автор сценарію і режисер Марія Андрушко, редактор Ольга Куліш, оператор-постановник Валерій Фетисов, художник-графік Микола Кушнірук, запис звуку у студії Світлана Рибальченко.

















Немає коментарів:

Дописати коментар

Григорій Васильович Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині

  Відомий археолог, краєзнавець, дослідник історії Волині Григорій Васильович Охріменко народився 26 квітня 1950 р. в м. Прилуки Чернігівськ...