четвер, 1 березня 2018 р.

"Місто різних – місто рівних"


Захоплююча подорож містом чарівного зимового дня в рамках проекту  «Місто різних – місто рівних» привела нас у Старе місто, а саме на вулицю Данила Галицького. 



Через усе місто, від майдану Братський міст до Гнідавського мосту через Стир пролягає ця вулиця. На початку вулиці ми побачили пам’ятний знак Данилу Галицькому, скульптором якого є Ірина Дацюк. З історії виникнення цієї вулиці  ми почули з вуст бібліотекарів відділу краєзнавчої роботи Олени Гапонюк, Юлії Ціхоцької та Наталії Хомяк. 
Неймовірною архітектурною красою нас зачарував комерційний будинок Ліберманів, та дім із флігелем на Торговому майдані.
Далі подорож продовжилася до аптеки-музею, яка знаходиться на вулиці Драгоманова 11, а саме: Старожитня аптека Злоцьких. 















 






Її перший власник Петро Злоцький перебудував кам’яницю 18 століття. Торговий зал відтворює інтер’єр колишньої старовинної аптеки. Чільне місце займає масивний прилавок рецептаря. На ньому – унікальний касовий апарат 1902 року, у шухлядах якого лежать гроші часів побудови аптеки. Другим виставковим залом є кабінет власника аптеки. Стіл, крісла, шафи, полички для книг відтворюють інтер’єр службового приміщення кінця 19 початку 20 століть. На столі старовинні рахівниця та друкарська машинка. На полицях – бібліотека рідкісних тепер книг з аптечного ремесла. Зберігається тут і гербарій лікарських рослин, датований 1942 роком. Сьогодні ця аптека є музеєм фармацевтичної справи в Луцьку.
За змістовну та захоплюючу екскурсію аптекою-музеєм висловлюємо вдячність її завідуючому Мисковцю Сергію Семеновичу!

 

















Дякуємо, всім хто подорожував разом з нами та запрошуємо до подальших мандрівок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Григорій Васильович Охріменко – відомий український археолог, краєзнавець, дослідник прадавньої історії Волині

  Відомий археолог, краєзнавець, дослідник історії Волині Григорій Васильович Охріменко народився 26 квітня 1950 р. в м. Прилуки Чернігівськ...